Faptul că pădurile Bucovinei adăpostesc o bogată și diversificată faună este dovedit încă o dată, prin numeroasele specii de animale sălbatice (care nici nu se mai găsesc în multe alte țări din Europa), surprinse în imagini de către silvicultori, oameni pasionați de natură sau fotografi/cameramani profesioniști, care găsesc aici sursă de inspirație și documentare.
Cea mai recentă dovadă este o fotografie rară, cu o familie de râs carpatin surprinsă pe timp de noapte, pe raza Ocolul Silvic Breaza, administrat de Direcția Silvică Suceava. Cea mai apropiată localitate de zona în care a fost surprinsă imaginea este Fundu Moldovei.
“Cele două exemplare de Lynx lynx – denumirea științifică a râsului, demonstrează că ecosistemul este sănătos. Imaginea i se datorează colegului Marian Maniliuc, care, cu acordul RNP, a instalat mai multe camere pentru monitorizare vânatși prevenire braconaj, în cadrul ocolului silvic, care se dovedesc foarte utile și pentru paza pădurii”, a precizat șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Lițu.
Lincșii sunt animale solitare, extrem de greu de observat de necunoscători. Împerecherea nu are loc în fiecare an, ceea ce a dus și la scăderea numărului de exemplare. Femelele nasc 2-4 pui care rămân în grija mamei până la maturitate, adică la doi ani.
Râsul carpatin are 80-150 centimetri lungime și o greutate de 18-30 kilograme și este un vânător desăvârșit. Acesta poate sări de la înălțimi de peste 6 metri direct asupra prăzii și poate răpune, în câteva clipe, un grup de 2-3 căprioare. Salturile sale pot trece de 4 m.