vineri, 15 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 11 (7623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Primele măsuri

Primăria Verești, amendată pentru depozitare neconformă a deșeurilor, în urma controlului din albia râului Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primele sancțiuni aplicate după vizita făcută de polițiști împreună cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu Suceava și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, în cursul zilei de luni, la albia râului Siret din zona satului Bursuceni, s-au îndreptat împotriva autorităților locale. În acest fel Primăria Verești a fost sancționată contravențional cu o amendă de 15.000 de leipentru ”eliminarea, abandonarea și depozitarea neconformă de deșeuri pe malul drept al râului Siret”.

Reamintim că, în urma solicitării localnicilor din satul Bursuceni al comunei Verești, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice din IPJ Suceava, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, au descins în cursul zilei de luni pe malul râului Siret, la locul cunoscut drept ”Puntea Bursuceni”, la 300 de metri de albia minoră a râului, unde au identificat mai multe utilaje care exploatau balast din râu și urme recente de exploatare. Întreaga acțiune a fost organizată după ce locuitorii satului s-au plâns că de circa trei ani de zile o firmă din județul Botoșani exploatează balastul din albia și de pe malurile râului Siret, mai nou începând să sape în zona ogoarelor și pășunilor de pe malul apei ale localnicilor. Oamenii se plâng în același timp că stabilitatea punții de peste râul Siret este pusă sub semnul întrebării de acțiunea de extragere a agregatelor de piatră din albie și de lângă aceasta.

Ajunși pe malul apei, polițiștii și celelalte organe de control, împreună cu localnicii, au vrut să identifice utilajele și personalul care lucra pe acestea, însă cei mai mulți dintre ei au dat bir cu fugiții, unii abandonând utilajele în zona de exploatare. Întrebați la ce societate sunt angajați, cei prinși asupra faptului au refuzat un răspuns, echipele de control identificând două excavatoare și două autocamioane rămase la fața locului. Pe lângă aceste utilaje autoritățile au descoperit urme de săpături și exploatare în terasa râului Siret, iar primele verificări făcute de reprezentanții SGA Suceava au indicat faptul că nu există nici o autorizație de exploatare pentru zona respectivă a râului. Ei au constatat în același timp că volumul excavat în zonă este semnificativ, urmând a face un calcul care să stabilească clar prejudiciul creat. Pe utilajele găsite la fața locului au fost găsite inscripții conform cărora acestea aparțin SC Vulturi SRL, din localitatea Corni, județul Botoșani, sau SC Try Grup Betoane SRL, din localitatea Stâncești a aceluiași județ, firme având specificul de activitate extracția pietrișului și nisipiului, extracția argilei și a caolinului, precum și fabricarea betoanelor.

 

Ca de fiecare dată, sancțiunile aplicate împotriva firmelor care exploatează neautorizat balastul întârzie

La fel ca și în alte asemenea cazuri, când sesizările făcute de localnici sau chiar de către presă au dus la prinderea asupra faptului a celor care exploatau fără autorizație, sancțiunile aplicate acestora întârzie să fie aplicate. Tergiversarea finalizării cercetărilor este soluția cea mai la îndemâna reprezentanților  Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava sau ai Gărzii Naționale de Mediu Suceava. De această dată ea se realizează prin distragerea atenției de la principala problemă întâlnită în teren, respectiv săpăturile neautorizate efectuate de firme din județul Botoșani, prin plasarea vinei asupra conducerii primăriei din Verești, care a permis depozitarea neconformă a deșeurilor pe malul drept al râului. Ce e drept este că în mesajul postat de către reprezentanții Gărzii de Mediu Suceava pe facebook se spune: ”cu ocazia verificărilor în teren s-a constatat veridicitatea aspectelor reclamate, drept pentru care s-au sesizat organele de cercetare penală pentru săvârșirea/desfășurarea de activități de extracție agregate minerale fără permis/licență”, dar până la această oră nu există nici o primă măsură luată față de aceste societăți, care de ani de zile exploatează ilegal, fără ca nimeni să le vadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Verești, amendată pentru depozitare neconformă a deșeurilor, în urma controlului din albia râului Siret.
 Vizualizări articol: 1261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Verești, amendată pentru depozitare neconformă a deșeurilor, în urma controlului din albia râului Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei