Acumularea Dragomirna a fost populată în ultimii doi ani cu o tonă de crap, anunță Asociația ”Prieteni Pescari”, peștele urmând a ajunge pe parcursul acestui an la condiții ideale pentru a fi pescuit. Mai mult, în 2021 acumularea întinsă pe 159 de hectare va fi populată cu 1,5 tone de caras și alte 300 de kilograme de crap. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației ”Prieteni Pescari”, Răzvan Florea. Acesta a arătat că din primăvara acestui an vor fi condiții ideale de pescuit pe acumularea Dragomirna-Lipoveni, adică va fi pește suficient pentru undițele pescarilor.
Asociația Prieteni Pescari are în administrare mai multe zone pentru practicarea pescuitului recreativ. Este vorba de râul Moldova în întregime, râul Suceava (zona de munte, de la confluența cu pârâul Brodina până la confluența cu pârâul Putna și afluenții), Balta Rădășeni, Dorna Inferioară, Bistrița Aurie III (23 de kilometri, de la confluența Mestecăniș-Puciosu la confluența cu râul Dorna), Bistrița I Zugreni (59 de kilometri, de la râul Bistrița confl. cu râul Dorna – baraj Zugreni).
”Pescarii împătimiți sau cei aflați la început cu această pasiune trebuie să știe că au posibilitatea de a avea abonament de un an la noi cu banii pe care la o baltă privată îi dau pentru pescuitul de la un final de săptămână”, a subliniat Răzvan Florea.
Un permis de pescuit la ”Prieteni Pescari” este 95 de lei pentru un an, iar tariful scade substanțial pentru unele categorii – pensionari 80 de lei, elevi și studenți 45 de lei, pensionari peste 70 de ani - 15 lei, permis gratuit pentru copii până în 7 ani.
În acumularea Dragomirna, de exemplu, se poate pescui crap, știucă, somn, plătică sau șalău.
Pentru pescuit fără permis în zonele concesionate de Asociația ”Prieteni Pescari” amenda este între 300 și 600 de lei.
Asociația încearcă să limiteze braconajul în urma acțiunilor făcute cu echipaje de jandarmi sau de polițiști.
Un caz recent, deosebit, de pe Acumularea Dragomirna, este scoaterea din apă a 5 kilometri de plase monofilament, în care era prins în jur de 40 de kilograme de pește. Plasa a fost arsă, iar peștele eliberat.
Asociația Prieteni Pescari are deschise puncte de lucru în Suceava, Gura Humorului și Vatra Dornei. Detalii suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0754.875393.
Pescuitul recreativ/sportiv se practică după un regulament. De exemplu, în zona colinară și de șes se practică de pe mal cu maximum patru undițe sau patru lansete cu maximum două cârlige fiecare, folosindu-se momeli naturale sau artificiale.
Un pescar sportiv poate reține, conform regulamentului, captură de maxim 5 kilograme de pește ori un singur pește, dacă acesta depășește peste 5 kilograme. Ce este peste trebuie eliberat.