Stresul este unul dintre principalii inamici ai societății moderne. El poate afecta pe orice persoană și poate fi declanșat de o multitudine de factori și poate produce o serie de efecte negative asupra sănătății. Este foarte important să avem mai multe soluții la îndemână pentru a putea trece cu ușurință peste perioadele stresante din viață.
Vă prezentăm în continuare alte câteva metode zilnice de stil de viață care să ne ajute să gestionăm bine stresul.
7. Gândește înțelept: Nu insista să rezolvi aspecte din viața ta pe care nu le poți controla. Rezolvă în fiecare zi o problemă ușoară, care îți stă în putere – ceva simplu –, cum ar fi să faci o plimbare, să acorzi puțină atenție unei relații pe care ai neglijat-o, să citești câteva pagini dintr-o carte, să menții un program zilnic de exerciții pentru sănătate, să duci gunoiul, să faci curat în cameră sau în mașină, să speli vasele, să plătești facturile, să speli rufele sau să încerci să devii mai bun pe un anumit plan, pentru a-ți aminti ce poți să influențezi. Acest „câștig” îți va consolida progresele și te va ajuta să-ți satisfaci nevoile de stimă și recunoaștere mult mai eficient.
8. Du-te la culcare: Somnul insuficient este un factor major de stres. Sunt multe motive pentru care nu ne culcăm la timp și nu avem un somn odihnitor: consumăm prea multă cofeină sau prea mult alcool, nevoia acută pe care o avem seara de a sta pe net sau de a ne uita la televizor, citind e-mail-urile pe care nu am apucat să le deschidem peste zi sau urmărind noutățile de pe rețelele de socializare care ne „anesteziază” gândurile și faptul că nu încetinim ritmul activităților după ora 19. Impune-ți ca până la ora 22.30 să fii în pat; începe prin a merge la culcare cu 15 minute mai devreme în fiecare săptămână, până îți atingi obiectivul.
9. Fă zilnic exerciții terapeutice: Știm cât este de important să ne punem sângele în mișcare și cât este de benefică reacția chimică și hormonală stimulată de un antrenament intens. Pentru a se dezvolta fizic și emoțional, corpul-minte are nevoie să-și cultive forța, flexibilitatea și echilibrul. Exercițiul fizic efectuat la domiciliu, de cel puțin 22 de minute - durata minimă pentru dezvoltarea vaselor capilare - ne ajută, în acest sens, crescându-ne rezistența la efort și eliberând tensiunea fizică. De asemenea, exercițiul fizic ajută la liniștirea minții.
10. Creează-ți un mediu pozitiv: Te poți apropia și mai mult de starea de relaxare prin simplificare. Dezordinea de acasă îi poate stresa pe toți cei care locuiesc acolo. Dacă te vei strădui să imprimi spațiilor tale echilibru și energie pozitivă, lumea din jurul tău va începe să reflecte sinele tău relaxat. Spațiile pe care le consideri calme, ordonate și în acord cu valorile tale au o influență benefică asupra proiectelor, relațiilor și alegerilor tale. Excursiile frecvente în locuri liniștite, în mijlocul naturii, unde sunetele, peisajele, mirosurile plăcute și „vibrația locurilor” te hrănesc și te calmează, pot avea un efect intens relaxant, pe termen lung.
11. Pregătește-te: Planificarea și pregătirea sunt două activități legate de prezent, care îți garantează că viitorul se va ridica la înălțimea așteptărilor tale. Dacă trebuie să susții o prezentare importantă săptămâna viitoare, fă-ți timp să te gândești la toate posibilitățile și exersează – fie și numai citind prezentarea de câteva ori. Este valabil pentru orice moment important, fie că te pregătești pentru un interviu sau să-ți dai demisia, fie că te antrenezi pentru o cursă sau o competiție sau că te pregătești pentru o discuție dificilă. Acordând din timp atenție momentului important, îl vei putea depăși mai ușor și vei avea șanse mai mari să-ți satisfaci nevoile.
12. Învață să te identifici cu sinele interior: Dacă simți că viața te ia pe nepregătite, adu-ți aminte că lumea din afara ta vine spre tine cu viteza și cu frecvența pe care tu le alegi. E ușor să cazi în capcană crezând că obligațiile și condițiile exterioare îți controlează dialogul interior și că ești la cheremul lor. Învață să înțelegi ce stă în puterea ta și ce nu poți controla. Întotdeauna, lumea din afara noastră nu ne va oferi decât o fericire efemeră – fericirea adevărată, netrecătoare se află înăuntrul nostru. Așa cum ne învață cunoscuta rugăciune folosită în programele în 12 pași: „Dă-mi pacea interioară de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba și înțelepciunea de a face diferența dintre ele.” Străduindu-te să înțelegi aceste învățături, îți dezvolți forța interioară și te stresezi mai puțin în legătură cu lucrurile pe care nu le poți controla.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com