Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 5 (7617)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promisiune onorată

Peste 25.000 de lei, despăgubiri pentru sucevenii care au avut efective de porci decimate de pestă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zece focare active de pestă porcină africană evoluează la momentul de față în județul Suceava, cele mai noi, confirmate la finele anului trecut, fiind la Sucevița și la Marginea.

Doctorul Mihai Sorin Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a anunțat că au fost aprobate și acoperite și primele dosare de despăgubire a crescătorilor din județ care au avut porci bolnavi. Este vorba de crescători de la Hreațca - Vulturești, Horodniceni și Corocăiești - Verești, cu un total de 39 de porci, adulți și sugari, pentru care s-au plătit despăgubiri de 25.857 de lei.

Crescătorii au fost despăgubiți la prețul pieței, primind în jur de 10 lei per kilogram.

Cel mai important mesaj, pe care îl reamintim aici, este că despăgubirile pot ajunge doar la crescătorii care sunt afectați de virus și care anunță medicul veterinar când apar simptome de boală, nu când porcul este deja mort.

”Îi vom despăgubi pe toți crescătorii de bună credință, care au exploatație înregistrată și anunță medicul veterinar când apar primele simptome de boală. Oamenii noștri din teren recoltează imediat probe de sânge, iar după confirmare animalul este eutanasiat și neutralizat în condiții de siguranță, pentru ca virusul să nu fie transmis mai departe. Mai avem un dosar depus, de la Mihăiești - Horodniceni, privind despăgubiri pentru 22 de porcine”, este mesajul directorului Sorin Mihai Voloșeniuc.

 

Alte opt focare ar putea fi închise, dacă nu mai apar mortalități 

Acesta speră totuși să nu mai apară mortalități și focare de pestă porcină africană, mai ales că semnele din ultima perioadă sunt încurajatoare. Și efectivele de porci sunt mult mai puține, după sacrificările dinainte de Crăciun, însă crescătorii reîncep să cumpere purcei.  

Două dintre focare, la Strâmtura - Vama și la Călinești Enache – Dărmănești, sunt în curs de închidere.

”Dacă totul decurge bine și nu mai apar cazuri, sperăm ca în prima parte a lunii februarie să închidem alte opt focare. Apelul nostru către crescători rămâne la fel de ferm, să colaboreze și să anunțe imediat eventuale semne de boală la porcine. Numai așa putem ține virusul sub control, iar crescătorii afectați pot fi despăgubiți”, a mai declarat directorul executiv al DSVSA Suceava.

 

Simptomele bolii

Medicii veterinari suceveni, care s-au întâlnit deja cu numeroase cazuri de porci bolnavi de pestă porcină africană, spun că primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în 7 zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.

Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine. Sunt deja exemple care strâng în spate, la Focșani și la Iași, unde efective mari de porci vor fi sacrificate după ce virusul a intrat în ferme.

Echipe mixte formate din inspectori sanitar-veterinari, polițiști și jandarmi vor continua controalele pentru a verifica comerțul de porci din județul Suceava, interzis în continuare în târguri și oboare și între localități.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 25.000 de lei, despăgubiri pentru sucevenii care au avut efective de porci decimate de pestă.
 Vizualizări articol: 1377 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 25.000 de lei, despăgubiri pentru sucevenii care au avut efective de porci decimate de pestă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Napolitane cu ciocolată (de post) Este o rețetă veche, rapidă, ieftină, de post, foarte gustoasă și care nu cere pricepere în bucătărie. Napolitanele astfel pregătite se păstrează la temperatura camerei, în bucată întreagă, învelită în hârtie, nu... Citeşte