Ancheta procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, privind traficul intens cu etnobotanice de pe piața din Gura Humorului, concretizată prin șase percheziții derulate la începutul acestei săptămâni, vizează doi tineri, unul dintre ei fiind arestat, iar al doilea plasat sub control judiciar.
Personajul cheie al anchetei este Bogdan Ioan Pielmuș, în vârstă de 31 de ani, din Gura Humorului, în locuința căruia s-au găsit aproximativ 1,2 kilograme de substanțe cu efect psihoactiv, etnobotanice cum sunt denumite generic acestea.
Tânărul aflat acum după gratii era în culmea fericirii, rezultă din postările sale de pe rețelele de socializare, pentru că familia i se mărise. La finele anului trecut, practic cu câteva zile înainte de a fi arestat, el a devenit tată de gemeni. Este de așteptat ca avocații să solicite înlocuirea arestului preventiv tocmai pe acest considerent, al faptului că are trei copii mici în îngrijire, deși de principiu asta nu ar trebui să aibă legătură cu presupusa activitate infracțională.
Acuzat de trafic încă din 2014. Consumatori alimentați de zeci de ori, unul chiar de 200 de ori
Bogdan Ioan Pielmuș era monitorizat de foarte multă vreme de structurile de combatere a crimei organizate, au precizat surse judiciare. Primele date despre acesta și comerțul cu etnobotanice s-au adunat din 2014-2015. Din informațiile noastre, pe perioada monitorizării, sunt consumatori care s-au alimentat de la acesta de zeci de ori.
În cazul unuia chiar, în intervalul 2016-2020, sunt date cu privire la livrarea și comercializarea de etnobotanice de 200 de ori către același consumator.
Acuzat că a continuat traficul, în ciuda evidențelor că se afla în atenția structurilor specializate
Mai mult, în mai multe cazuri, cei care s-ar fi alimentat cu droguri de la tânărul pus acum sub acuzare au fost prinși pe stradă de polițiști sau jandarmi, fiindu-le confiscate pliculețele ”de vise”. Inclusiv Bogdan Ioan Pielmuș a avut un episod de acest gen. În anul 2016, acesta a fost oprit în trafic, la Șcheia, în timp ce ducea o cantitate de etnobotanice de la Gura Humorului spre Suceava. Polițiștii nu aveau atunci date despre vreun transport de droguri, însă le-a atras atenția comportamentul precipitat al celui de la volan, care nu a putut prezenta la control nici documente personale sau ale mașinii. S-a ajuns la control corporal, moment în care tânărul a încercat să se sustragă, ulterior asupra sa fiind găsite pliculețe transparente despre care existau suspiciuni că ar conține substanțe din categoria stupefiantelor.
Așadar, tânărul avea cât se poate de multe ”indicii” cu privire la faptul că este în atenția anchetatorilor. Cu toate acestea, a continuat activitatea infracțională.
Ultima faptă ar fi din 10 decembrie 2020, când inculpatul ar fi vândut 5 plicuri cu substanțe cu efect psihoactiv.
O afacere din care se adună bani frumoși
Cu privire la banii care se învârt în această afacere, din datele adunate de polițiștii de la Serviciul Antidrog și de procurorii de la DIICOT rezultă că clienții dădeau în jur de 50 de lei pe un pliculeț de substanță din care se fac țigări pentru fumat. De exemplu, un client a plătit 400 de lei pentru opt pliculețe. Un alt client a achitat 200 de lei pentru patru pliculețe.
La un calcul estimativ, la un preț de 50 de lei la gram, rezultă că numai din marfa găsită în timpul perchezițiilor de la începutul acestei săptămâni din casa în care locuia inculpatul, 1.200 de grame de substanță înseamnă undeva la 60.000 de lei.
Tânărul este recidivist, însă în furturi
În ședința de marți, 5 ianuarie, Tribunalul Suceava a admis propunerea formulată de procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și a dispus arestarea preventivă a lui Bogdan Ioan Pielmuș pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv vânzarea de pliculețe cu etnobotanice.
Cu o zi înainte, luni, au avut loc perchezițiile, în șase locații, inclusiv la un local care îi aparține inculpatului.
Inculpatul este acuzat, cu un probatoriu destul de vast, că alimenta tineri din zona Gura Humorului cu droguri din această categorie, mai ieftine decât alte droguri clasice, dar de multe ori cu efecte mai grave asupra consumatorilor.
De precizat că tânărul, tată a trei copii, este recidivist, având condamnări pentru furturi, atât în țară, cât și în Spania. În străinătate, suceveanul a primit o condamnare la 4 ani și jumătate de închisoare.
Cu privire la acuzațiile din dosarul de trafic de etnobotanice, Bogdan Ioan Pielmuș se bucură de prezumția de nevinovăție. De asemenea, nici măsura de arestare preventivă nu este definitivă.
Al doilea tânăr din Humor, pus sub acuzare pentru trafic de etnobotanice dar și de canabis
După cum am arătat mai sus, ancheta procurorilor de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, privește doi tineri din Gura Humorului acuzați de trafic de droguri.
În urma aceleiași acțiuni din data de 4 ianuarie, Marius Fezecaș a fost plasat de procurorii DIICOT sub control judiciar, fiind acuzat de trafic de etnobotanice dar și de canabis.
Acesta este acuzat că a vândut importante cantități de etnobotanice în perioada 2015-2018. Și în cazul său este vorba de clienți alimentați perioade lungi de timp și de foarte multe ori.
În 2020, s-au adunat date cu privire la faptul că inculpatul ar fi vândut 0,35 grame de canabis, dar și că a oferit și pus în vânzare alte 3,50 grame din aceeași substanță.
Inculpatul aflat sub control judiciar se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.
Această acțiune vine la aproximativ un an de zile după ce structurile de combatere a crimei organizate au mai avut o acțiune de amploare la Gura Humorului, tot pe linia traficului cu etnobotanice.
Procurorii DIICOT și polițiștii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) au în permanență acțiuni pentru monitorizarea și depistarea acestor grupări, care sunt în general greu de depistat, dar mai ales greu de pus sub acuzare cu probe care să arate dimensiunea afacerilor pe care le derulează. Asta pentru că cei care sunt consumatori refuză de cele mai multe ori să ofere date.