Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 dec 2020 - Anul XXV, nr. 307 (7612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar de amploare

Cei mai mari falsificatori de bancnote din istorie, care au plasat bani și la Suceava, trimiși în judecată de DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată – Structura Centrală, au anunțat că au dispus, la final de an, trimiterea în judecată a trei inculpați, într-un mega-dosar privind gruparea care a reușit să falsifice și să distribuie pe piața din România un număr imens de bancnote false de 100 de lei.

Liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, au arătat procurorii DIICOT.

Bancnotele de 100 de lei erau realizate pe suport de polimer și imitau toate elementele de siguranță destinate publicului, falsul fiind aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acestora. Din acest motiv falsul a fost denumit generic ”SUPER LEU”.

 

Fir important al anchetei, descoperit în timpul plasării bancnotelor în Suceava 

Deși inculpații sunt din sudul țării, ancheta a plecat și de la plasarea de bancnote false pe piața din Suceava.

În 2017, polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava au avut date despre membri ai grupării care au plasat bancnote false de 100 de lei în Suceava. Conform surelor noastre, la vremea respectivă au existat imagini de pe camerele de supraveghere care au ajutat mult la depistarea unui ”fir” în anchetă. Ulterior, cercetările au fost preluate de structura centrală a BCCO și a DIICOT, pentru că bancnotele false de 100 de lei invadaseră toate colțurile țării. Datele obținute la Suceava au avut un rol primordial în faza de debut a anchetei, punctul de plecare practic al cercetărilor.

 

Prejudiciu imens

Revenind la finalizarea anchetei și trimiterea în judecată a inculpaților, procurorii DIICOT au calculat un prejudiciu de aproape jumătate de milion de euro.

”Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în perioada 2014 – 24.06.2020, cei trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat care a acționat în scopul falsificării de bancnote din cupiură de 100 lei și inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin punere în circulație a acestora.
Astfel, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, liderul grupării, cu sprijinul celorlalți membri, a falsificat un număr de 23.042 bancnote din cupiură de 100 lei, dintre care a pus în circulație un număr de 22.716, producând astfel un prejudiciu total în valoare de 2.271.600 lei”, au transmis procurorii la finalizarea anchetei.

Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când nu se dețineau nici un fel de date sau informații cu privire la proveniența acesteia, ca urmare a faptului că aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

 

Falsurile nu puteau fi detectate la momentul încasării

”În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) nici unul dintre aceştia nu a putut oferi suport informațional deoarece la momentul încasării nu și-a putut da seama că bancnota este un fals.

Cu toate acestea, în urma coroborării datelor din cele aproximativ 800 de cauze penale înregistrate la nivel național ce aveau ca obiect bancnote din cupiură de 100 lei, din tipul de fals cunoscut sub denumirea generică SUPERLEU, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, au reușit identificarea autorilor și probarea activității infracționale”, au explicat procurorii cât de profesionistă era gruparea.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului București.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei mai mari falsificatori de bancnote din istorie, care au plasat bani și la Suceava, trimiși în judecată de DIICOT.
 Vizualizări articol: 3066 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cei mai mari falsificatori de bancnote din istorie, care au plasat bani și la Suceava, trimiși în judecată de DIICOT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciocolata de casă cremoasă Oricine a încercat o rețetă de ciocolată de casă știe că rezultatul nu e mereu cel așteptat. Chiar dacă oricum iese gustoasă, ciocolata se întâmplă să fie prea tare și e greu de tăiat. Această versiune este fină și ușor cremoasă,... Citeşte