O primă persoană din ”lotul” arestaților din dosarul care privește faptele de corupție de la Serviciul Permise și Înmatriculări a fost eliberată. Completul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava a decis să înlocuiască măsura arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în ceea ce-l privește pe Paul Alexandru Butnariu. Acesta are o serie de obligații, printre care și aceea de a nu lua legătura direct sau indirect cu inculpații din acest dosar. Alte două persoane au părăsit arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava după ce au fost plasate în arest la domiciliu. Este vorba de Anamaria Pascal și Silviu Lucian Pandelea. În cazul celor doi a fost menținută soluția dată la începutul săptămânii trecute de Tribunalul Suceava. Celelalte persoane arestate în acest dosar rămân după gratii până la finalul lunii ianuarie 2021. Măsura de prelungire a mandatelor de arestare a fost menținută atât de Curtea de Apel, cât și de Tribunalul Suceava față de următoarele persoane: comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, fost șef al structurii, Cristian Blîndu, Nicolae-Cezar Macoviciuc, Iulian-Florin Mihăiescu, Leon-Ionuț Mihăiescu și Gheorghe Ionel Perijoc, cu toții angajați ai Serviciului Permise și Înmatriculări. Tot cu 30 de zile au fost prelungite mandatele de arestare și pentru Mihail Martin, ofițer al Direcției Generale Anticorupție, Structura Județeană Suceava, dar și față de Florin Bolohan, Costică Boicu, Ionică Mirăuță și Radu Popovici.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul teritorial Suceava, gruparea a fost constituită și era condusă de comisarul-șef Radu-Ionuț Obreja, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.
În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”. Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Radu-Ionuț Obreja, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.