Accidentul soldat cu două decese din intersecția de la Nordic, în municipiul Suceava, petrecut acum aproape patru ani, este unul din cele mai vechi dosare de ucidere din culpă care nu au fost încă soluționate. Dosarul este tot în faza de anchetă, fără ca vreunul dintre șoferi să fi fost trimis în judecată.
Singura veste bună este că expertiza privind dinamica producerii accidentului, a doua dispusă în dosar, a fost finalizată acum câteva zile, astfel că ar mai fi de tras concluzii pentru ca dosarul să fie trimis, în sfârșit, în instanță. Procurorii au arătat într-un răspuns la o solicitare trimisă de Monitorul de Suceava că acest dosar este trecut la priorități, privind finalizarea.
Realitatea este că sunt multe dosare penale care trec printr-o anchetă interminabilă și exasperantă pentru cei aflați în situația de victime, chiar și pentru cei vinovați de ce s-a întâmplat. Problema pare a fi una de sistem, de-a întregul, atâta timp cât fiecare din cei implicați are câte o scuză, care până la un punct este și argumentată. De exemplu, ca și în cazul de față, polițiștii și procurorul de caz pot invoca faptul că o expertiză dispusă la dosar este finalizată de specialiști uneori și după un an de zile, ori chiar mai mult. Aceștia invocă și ei că au multe expertize în așteptare, care urmează a fi realizate, astfel că cercul vicios este complet.
Doi oameni, morți într-o intersecție devenită una a haosului
Pe 28 decembrie 2016, doi vârstnici au murit după ce taxiul în care erau pasageri a fost lovit violent, din lateral, în intersecția de la Nordic, într-o zi în care semaforul nu funcționa după ce un alt autoturism, condus de un șofer beat, distrusese stâlpul pe care era montat unul dintre semafoare.
Un taxi Dacia Logan care îi avea pasageri pe o femeie în vârstă de 74 de ani şi un bărbat de 70 de ani cobora de pe Mărășești spre intersecția de la Nordic, după ce îi luase pe cei doi clienți din zona cartierului Zamca. Ajuns în intersecția în care semafoarele erau oprite, taximetristul s-a asigurat în ceea ce privește mașina de pe banda II din fața sa și a virat la stânga, spre strada Universității. În acel moment, venind din sens opus, dinspre Curcubeul, un autoturism de teren marca SsangYong a intrat pe prima bandă în intersecție şi a lovit în plin taximetrul Dacia Logan. În urma impactului deosebit de puternic în zona portierei din dreapta spate a taximetrului, acesta s-a rotit în aer şi a fost aruncat pe trotuarul din preajmă. Impactul a fost devastator pentru cei doi pasageri de pe bancheta din spate a taxiului, Mihai Negruş, pasagerul în vârstă de 70 de ani, fiind aruncat din autoturism pe asfalt, iar Maria Nechita Luca, femeia de 74 de ani, aflată şi ea pe bancheta din spate, fiind grav rănită.
Cei doi au ajuns la Urgențele Spitalului Județean în stop cardio-respirator și nu au mai putut fi salvați.
Viteza excesivă, mai ales în localitate, poate răsturna regula priorității
La fața locului au ajuns polițiştii, care i-au audiat pe şoferii implicați şi au stat de vorbă cu martorii care au asistat la producerea accidentului. Cristi Daniel Florea, şoferul în vârstă de 43 de ani al taxiului, a declarat că, nefiind semafor, la trecerea de pietoni de pe bulevard erau două maşini oprite pe a doua bandă, acordând prioritate celor care treceau strada. Acesta s-a încadrat să facă stânga, moment în care mașina de teren care venea dinspre Curcubeul a intrat violent în partea din spate a taxiului. Taximetristul a declarat că mașina de teren a intrat în intersecție „ca o rachetă”. Accidentul a fost înregistrat de o cameră de supraveghere, fiind destul de clar că mașina de teren condusă de Dan Leonte, din municipiul Suceava, venea cu viteză mare. În cadrul expertizelor de specialitate unul din detaliile esențiale este legat de stabilirea vitezei de rulare a mașinii de teren.
În mod normal, la accidentele de acest gen, vinovat este cel care schimbă direcția, având obligația de a se asigura temeinic. Dacă însă mașina de pe drumul cu prioritate venea cu viteză foarte mare, cu mult peste limita de viteză din localitate, datele problemei se pot schimba radical.
Cel puțin sub aspect moral, nefuncționarea semaforului din intersecția de la Nordic a influențat cu siguranță producerea accidentului, mai ales că șoferii sunt obișnuiți ca această intersecție să fie dirijată prin semafor.
Procurori - având în vedere vechimea dosarului, cauza urmează a fi soluționată cu prioritate
Monitorul de Suceava a solicitat un punct de vedere cu privire la stadiul anchetei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care coordonează ancheta polițiștilor de la Serviciul Rutier Suceava, la care se află dosarul.
Ni s-a transmis că expertiza tehnică criminalistică de la Laboratorul de Expertize Criminalistice Iași a fost trimisă organelor de cercetare penală recent, pe data de 10 decembrie a.c.. Așadar, această expertiză așteptată de multă vreme este finalizată.
”Raportul urmează a fi adus la cunoștința părților și, având în vedere vechimea dosarului, cauza urmează a fi soluționată cu prioritate.
În acest moment nu pot fi oferite mai multe date, având în vedere faptul că urmărirea penală este caracterizată de principiul confidențialității”, se arată în răspunsul primit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.