Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC) România a lansat anul acesta proiectul „Edu Green”, o inițiativă de încurajare și sprijinire a cel puțin 30 de copii din mediile defavorizate din județul Suceava, pentru a-și continua studiile chiar și în condițiile școlii online. Este vorba, în principal, de copiii din cătunul Țâmpoceni, comuna Păltinoasa.
ACDC desfășoară proiectul în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Poliția Locală a comunei Păltinoasa, Școala Gimnazială din Capu Codrului și cu sprijinul Enel Energie Muntenia, parte a grupului Enel în România. În comunitatea Țâmpoceni, voluntarii Institutului Bucovina, împreună cu voluntarii de la specializarea „Asistență Socială” de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, au demarat anchete în teren și au solicitat informații de la autoritățile locale pentru a realiza un profil al familiilor care nu au acces la energie electrică.
În Țâmpoceni locuiesc aproximativ 100 de familii în locuințe improvizate, fără acces la apă curentă, drumuri asfaltate și energie electrică prin mijloace aprobate. Prin ancheta socială desfășurată au fost analizate 75 de familii, unde locuiesc peste 190 de copii. Cei mai mulți dintre aceștia nu au resursele necesare pentru a merge la școală sau nu sunt înscriși în sistemul de educație.
„De cum intri cu pantofii în noroi, ești întâmpinat de o gloată de copii gălăgioși, unii desculți, precar îmbrăcați, cu haine uzate. Privirile lor au fost totuși îndrăznețe și vesele când ne-au zărit. Împreună cu ceilalți colegi ai mei, am fost din casă în casă pentru a colecta date. Când te îndepărtezi de sat, gândurile îți stau la soluții pentru a le aduce măcar o mică bucurie”, a povestit Daniel Vlăgea, terapeut ocupațional la Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina și voluntar în cadrul proiectului „Edu Green”. O parte dintre locuitori au totuși acces la energie electrică, prin instalații improvizate conectate la caselor vecinilor. În cadrul proiectului, după centralizarea datelor, s-a analizat și posibilitatea implementării altor surse sustenabile de energie electrică, însă din cauza factorilor geo – spațiali, nu există un context favorabil.
Implicare
Pentru elevii din cătunul Țâmpoceni, participarea la orele de curs, mai ales acum, în condițiile impuse de pandemie, pare imposibilă. Prin proiectul „Edu Green”, 24.000 de lei au fost donați pentru achiziționarea de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă pentru cei 30 de copii vizați, precum și tablete pentru acei copii cu acces la energie electrică. În perioada următoare se analizează mai multe oferte existente, astfel încât echipamentele tehnice să ajungă la o parte dintre școlari.
Alexandra Popovici, studentă la specializarea „Asistență Socială” în cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, este unul dintre voluntarii care s-a deplasat în teren pentru cercetare. „Experiența a fost una dintre cele care deschide ochii tuturor și ne arată clar că unii copii nu se pot bucura de copilărie așa cum ar merita. Au parte de foarte multe lipsuri. Din munca de teren mi-am dat seama că sunt copii cu potențial, foarte isteți și curioși, care știu exact cum e ordinea în satul lor, care m-au ghidat la casele unde știau ei că există și alți copii în situații dificile, iar asta m-a ajutat enorm. Îi văd ca pe un potențial uriaș al acelei comunități, însă au nevoie de sprijin prin educație de calitate într-o școală unde ei să nu se simtă diferiți sau inferiori”, a spus Alexandra Popovici. Persoana de contact, responsabilă de acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului: Ecaterina Sauţa. Număr de telefon: 0770 367 654 / Adresă de mail: ecaterina.sepal@gmail.com. Pentru a fi la curent cu activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, vă invităm să vizitaţi pagina de Facebook Dezvoltare Durabilă Suceava (https://www.facebook.com/dezvoltaredurabilasuceava).