Ultima ședință ordinară din 2020 a Consiliului Local Suceava a marcat o premieră, fiind desfășurată în totalitate online, fără ca aleșii locali să se mai întrunească în sala de la ultimul etaj al Primăriei Suceava.
Măsura este necesară în contextul pandemiei de coronavirus, mai ales că la aceste ședinte, care durează de obicei câteva ore, participă între 30 și 40 de persoane, uneori chiar și mai multe.
Doar că prima ședință de Consiliu Local exclusiv online nu s-a desfășurat așa cum și-ar fi dorit organizatorii, în ciuda faptului că s-a apelat la o soluție tehnică furnizată de o firmă de renume – Cisco.
Din cauza numărului mare de utilizatori conectați ca utilizatori direcți, cu drept de vot și acces la microfon– cei 23 de consilieri locali, secretariatul Consiliului Local și executivul Primăriei Suceava, plus spectatorii online, de pe pagina de Facebook a municipalității, care puteau doar privi, fără nici o posibilitate de intervenție, imaginea a fost o bună perioadă de timp “înghețată”, transmisia video fiind de fapt doar o poză, până pe la jumătatea ședinței.
Problemele de microfonie și efectul de “peșteră”, cauzate de apropierea dintre dispozitivele unora dintre participați, au fost de asemenea deranjante, o parte din ședință nefiind inteligibilă, până când s-au descoperit cauzele problemelor și au fost remediate.
Foarte greu a mers și sistemul de votare online, la care participau doar consilierii, fiind necesară reluarea procedurilor în mai multe rânduri, încât, pentru siguranță, președintele de ședință, viceprimarul Lucian Harșovschi, a propus să se meargă în paralel și cu sistemul de vot clasic, fiecare consilier exprimându-și opțiunea cu voce tare.
Problemele de conexiune ale unora dintre participanți s-au reflectat de asemenea în desfășurarea ședinței, unii având semnal prea slab și fiind deconectați, încât, pentru o mai bună funcționare, s-a recurs la varianta “tăierii” transmisiei video, pentru a funcționa bine cea audio.
Tocmai de aceea, o parte dintre consilierii locali nu au fost deloc vizibili, alții doar pentru o perioadă de timp, chiar de au fost prezenți la întreaga ședință, în fața monitorului sau a telefonului mobil (unii optând pentru această variantă).
Nici rezultatul voturilor nu este clar de multe ori, nefiind vizibil decât consilierilor, singura soluție fiind să fie anunțat mereu de președintele de ședință.
Astfel, pe parcurs, o parte dintre probleme, care erau de așteptat să apară când testezi pentru prima dată un astfel de sistem, în condiții reale, cu zeci de utilizatori direcți, au fost remediate, pentru alte probleme, semnalate inclusiv de consilieri, se vor face ajustări la program de către furnizor, în vreme ce pentru altele, precum participarea publică (inclusiv intervenții din partea cetățenilor direct interesați) la astfel de ședinte ale deliberativului local, trebuie să fie căutate soluții.
Problema a fost semnalată inclusiv de consilierul Gabriel Buciac, care a solicitat să fie pus la punct un sistem prin care și cetățenii să poată lua cuvântul și să își exprime punctul de vedere la proiectele care îi interesează sau la adresele pe care le-au înaintat Consiliului Local, acest aspect fiind exclus până acum din ecuație, din cauza măsurilor de siguranță impuse de pandemie, inclusiv accesul presei la ședințele publice fiind restricționat.