Asistenții sociali ai Institutului Bucovina Suceava au vizitat 75 de familii sărace din cătunul Țâmpoceni – Păltinoasa. 20 de familii din acest cătun nu au acces la energie electrică, iar alte 30 de familii au instalații improvizate. Prin proiectul „En-Power”, Institutul Bucovina încearcă identificarea de soluții sustenabile de alimentare cu energie electrică, la costuri rezonabile. Din păcate, deși infrastructura de bază există aici, s-a constatat că locuințele improvizate nu ar putea fi conectate la rețeaua locală, întrucât locuitorii nu dețin nici măcar documente de proprietate. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), în parteneriat cu Institutul Bucovina, sunt cele două organizații care desfășoară proiectul „En – Power”, o inițiativă de identificare a profilului consumatorilor vulnerabili de energie electrică din Regiunea de Nord – Est a României, care cuprinde județele Suceava, Iași și Botoșani.
Școala online nu există. Rata abandonului școlar, mai mare decât în statistici
Pentru acoperirea cercetărilor pe județul Suceava, asistenții sociali și voluntarii Institutului Bucovina s-au deplasat în perioada octombrie – decembrie în comunitatea Țâmpoceni din comuna Păltinoasa. Școala online este o provocare pentru copiii din cătun, care nu mai au acces la educație în lipsa electricității și a echipamentelor digitale specifice. În contextul acesta pandemic, rata abandonului școlar este mult mai mare decât în statistici. Pentru cei mai mici școlari, învățătoarele fac vizite în comunitate, împart fișe de lucru și revin apoi pentru a le colecta, încercând să-i țină conectați la educație pentru a nu uita cum să scrie și să citească.
Alina Adomnicăi, responsabil comunicare în cadrul Institutului Bucovina, a spus că în conturarea profilului acestor consumatori vulnerabili s-au luat în considerare următoarele aspecte: nivelul de venit lunar, condițiile de locuire, numărul mediu de persoane din gospodărie și numărul de copii, nivelul de educație a capului familiei, existența unor familii monoparentale, având copii minori în îngrijire, nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilități și ale persoanelor cu dizabilități care depind de o sursă de energie pentru a folosi dispozitivele asistive și nevoile specifice ale persoanelor cu boli cronice.
Implicare
Reprezentanții Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale au început să poarte discuții cu producătorii și furnizorii de echipamente, pentru a găsi cele mai bune surse sustenabile și low cost de energie electrică pentru acești consumatori vulnerabili.
Autoritățile locale vor fi încurajate să includă aceste costuri în proiectele specifice de infrastructură din perioada 2021-2027, cu precădere la nivelul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS). Pentru mai multe informații despre proiect, persoana de contact este Alina Adomnicăi, responsabil comunicare în cadrul Institutului Bucovina. Telefon: 0770367769, adresă de mail: media@bucovinainstitute.ro.