Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a unui număr de 4 inculpați,pentru săvârşirea mai multor infracțiuni. Cei patru au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, înșelăciune în formă continuată, precum și infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiecăruia fiindu-i aduse acuzații separate, în funcție de participare. Acuzațiile sunt aduse administratorului firmei Duo Mat Retail, Daniel Mihail Crețu, directorului general al aceleiași societăți, Iuliana Nimigean, precum și unor rude ale administratorului societății amintite, Adriana Corduneanu și Ioan Crețu.
Lanț de infracțiuni comise de administratorul și directorul general al Duo Mat Retail
Infracțiunile pentru care este acuzat Daniel Mihail Crețu, considerat principalul autor al înșelăciunii, sunt de delapidare cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, înșelăciune în formă continuată, precum și 4 infracțiuni de înscrisuri sub semnătură privată. Pentru aceleași infracțiuni a fost trimisă în judecată și Iuliana Nimigean, însă cu o participare redusă față de administratorul firmei. Celelalte două rude sunt acuzate de săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, avându-l coautor pe administratorul Crețu.
Din probele administrate în cursul urmăririi penale în această cauză instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, s-a stabilit că în perioada 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2017, Daniel Mihail Crețu, în calitate de administrator al firmei Duo Mat Retail, și Iuliana Nimigean, ca administrator și apoi director general, au scos fără drept din gestiunea firmei și și-au însușit în interes personal suma totală de 1.732.632,59 lei. Delapidarea s-a produs prin remiterea de către administrator spre director, care era și asociat în acel moment, a sumei de bani care ar fi constituit obiectul restituirii unor împrumuturi, care s-au dovedit a fi fictive.
În același timp, între finalul anului 2016 și sfârșitul lunii martie 2017, cei doi, având control asupra activității firmei Duo Mat Retail, au scos din gestiune și și-au însușit suma totală de 133.200 lei prin retrageri succesive de numerar din bancă, folosind înscrisuri care dădeau aparența unor operațiuni de achiziție marfă de la furnizori. Suma a fost înregistrată în contabilitate în contul de ”marfă aflată la terți”, creând impresia că marfa respectivă se afla în custodia furnizorilor.
Conform comunicatului trimis de procurori, retragerea banilor în interes personal a continuat și în perioada mai 2017- feb 2018, când administratorul Daniel Mihail Crețu a ridicat în interes personal suma de 149.605,01 lei, bani retrași numerar din gestiunea firmei. În același timp, în calitatea sa de administrator, începând cu 18 mai 2017, el a scos din gestiune și și-a însușit 10 autovehicule în valoare totală de 338.000 de lei, pe care le-a vândut aparent către o firmă administrată de Ioan Crețu, dar în fapt de același administrator al Duo Mat Retail, printr-o tranzacție considerată de Tribunalul Suceava ca fiind frauduloasă. Prin săvârșirea infracțiunilor amintite, Daniel Mihail Crețu și Iuliana Nimigean au cauzat un prejudiciu total cumulat firmei în valoare de 2.353.437,6 lei.
Bancrută frauduloasă cu o firmă din Cehia, care s-a dovedit a fi radiată din 2015
Cei doi administratori și-au continuat periplul infracțional prin plăți efectuate sub pretextul restituirii aportului către asociați, prin care suma de 1.732.632,59 lei era plătită Iulianei Nimigean, chiar dacă suma nu fusese împrumutată vreodată firmei de către aceasta. Pe lângă această sumă, firma Duo Mat Retail a făcut 23 de plăți în numerar distincte, în baza a tot atâtea chitanțe, către o societate comercială din Cehia, având titlu de ”avans linie de producție profile metalice”. Valoarea totală a acestor plăți a fost de 2.014.951,50 lei, însă s-a dovedit că, de fapt, societatea din Cehia era radiată încă din anul 2015. Toate aceste plăți fictive au fost inventate în scopul creării unei stări de insolvență a societății Duo Mat Retail, pentru fraudarea intereselor celor peste 100 de persoane vătămate, care creditaseră firma cu bani în scopul achiziției de materiale de construcții, suma totală percepută de la aceștia fiind de 1. 462.283,94 lei. Cei mai mulți dintre păgubiți au rămas și fără bani și fără materialele de construcție solicitate, lipsa disponibilului bănesc din contul firmei neputând fi suspus unor dispoziții legale de sechestrare sau executare silită.
103 persoane, vătămate păgubite de patronii Duo Mat Retail cu suma de 1. 462.283,94 lei
În perioada 26 ianuarie 1015-1 august 2017, cei doi inculpați aflați la cârma SC Duo Mat Retail, care comercializa materiale de construcții, au indus în eroare 103 persoane, chiar dacă păgubiții spun că numărul lor ar fi mult mai mare, după ce unii nu s-au înregistrat ca parte civilă. Clienții provin din județele Suceava și Botoșani și au contactat cu bună credință firma pentru achiziția unor materiale de construcții. Ei au plătit în avans suma totală de 1.462.283,94 lei, bani pentru care reprezentanții firmei știau de la început că materialele solicitate nu vor fi livrate.
Pentru acoperirea ilegalităților s-au întocmit falsuri
Toate aceste ilegalități de delapidare sau bancrută frauduloasă trebuiau acoperite cu întocmirea unor falsuri din partea celor doi coautori, astfel că de-a lungul timpului au fost încheiate procese verbale de predare-primire fictive, acestea fiind înregistrate în evidența contabilă a firmei în scopul remedierii balanței contabile a societății. Ei s-au folosit în acest fel și de Ioan Crețu, care a semnat la rândul său înscrisuri contrafăcute conform cărora ar fi predat sume de bani către firmă, sub pretextul unor avansuri de trezorerie. Pentru ascunderea faptelor de delapidare și bancrută frauduloasă administratorul s-a folosit și de Adriana Corduneanu, care ar fi semnat la rândul ei un proces verbal de predare-primire contrafăcut, în scopul remedierii balanței contabile, un astfel de proces verbal fictiv fiind încheiat și cu societatea comercială din Cehia, prin care se contractase în mod nereal achiziția unei linii de producție.
Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând lui Daniel Mihail Crețu și Iuliana Nimigean, pentru garantarea pagubelor produse prin activitatea infracțională, precum și pentru garantarea executării pedepsei amenzii și a cheltuielilor judiciare. Bunurile identificate aparținând inculpaților, în valoare totală de 864.577 lei, au fost astfel puse sub sechestru, iar cauza a fost înaintată spre soluționare Tribunalului Suceava.