Un nou parc de autobuze, care să asigure transportul public de călători pe raza a opt localități din jurul Sucevei și o nouă Autogară, deservită inclusiv de TPL, reprezintă principalele idei din noua strategie de transport public metropolitan, care urmează să fie implementate, inclusiv cu sprijinul Băncii Mondiale și al Ministerului Dezvoltării.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat miercuri că a avut recent o discuție cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Ministerului Dezvoltării, referitor la realizarea studiului de dezvoltare urbană a Zonei Urbane Funcționale (ZUF) Suceava.
“Toate cele opt localități din jurul municipiului Suceava, începând cu orașul Salcea, comunele Șcheia, Moara, Bosanci, Ipotești, Adâncata, Mitocul Dragomirnei și Pătrăuți și-au dat acordul și au stabilit reprezentanți pentru ZUF. Așa cum se poate observa, și comuna Șcheia a venit alături de noi, îi mulțumesc primarului Andriciuc – vom face o colaborare benefică celor două localități. Primul proiect pe care vrem să îl facem este zona metropolitană de transport, vrem să cumpărăm un parc de autobuze noi, încât să scoatem acest sistem de transport interjudețean din oraș și să fluidizăm traficul.
La fel de important este să facem un nou centru urban de transport, adică noua Autogară, pe care vrem să o facem în zona TASA, împreună cu TPL, pe strada Traian Vuia, astfel încât persoanele care vin din județ să fie preluate de transportul public local și duse în oraș”, a explicat edilul sucevean, care speră ca aceste idei să fie puse cât mai repede în practică.
Primele discuții comune ale reprezentanților ZUF Suceava cu reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Ministerului Dezvoltării vor avea loc
în cursul lunii ianuarie 2021.
Noua Autogară se va realiza în cursul anului 2021
Noua Autogară care va deservi municipiul Suceava și comunele învecinate se va realiza în cursul anului 2021, când se speră să fie și finalizată, chiar dacă e vorba de o lucrare de amploare.
Autogara se va ridica pe strada Traian Vuia, pe un teren în suprafață de 18 ari, unde se află și clădirea în care a funcționat Carpatica Asig. Terenul și clădirea au fost cumpărate de SC Transporturi Auto SA Suceava, care mai are în proprietate în vecinătate un alt teren cu o suprafață de 3 hectare.
În noua locație vor exista spații pentru servicii de alimentație publică, spații pentru agențiile de turism, stații de taxi, precum și stații pentru transportul public local.
Odată cu deschiderea Autogării de pe strada Traian Vuia, cea situată în centrul municipiului Suceava își va închide activitatea, iar clădirea va fi demolată, în locul acesteia urmând să se ridice un complex de locuințe și spații comerciale.