Programările la înmatricularea autovehiculelor la Serviciul Public Comunitar, Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Autovehiculelor Suceava se fac la momentul actual cu o lună și jumătate întârziere. Practic, cine își face acum programarea are șanse de a avea mașina înmatriculată, în cel mai fericit caz, la început de februarie.
Instituția și-a reluat activitatea pe 2 decembrie, cu personal detașat din Iași, Neamț și Vaslui, iar perioada de pauză cauzată de acțiunea procurorilor DNA, cumulată cu alți factori, se resimte acum în capacitatea de procesare, în raport cu solicitările.
Situația este neplăcută pentru toți solicitanții, dar în special pentru agenții economici.
Transportatorii spun că activitatea este în creștere și au nevoie urgent de mașini disponibile
Cei din transporturi, de exemplu, spun că activitatea a început să se ”dezghețe” și că au nevoie de mașini pentru contracte în desfășurare.
Alin Crețu, prim-vicepreşedintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) şi preşedinte al Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina, a declarat că a și propus o soluție în discuțiile pe care le-a avut la Prefectura Suceava:
”Am propus o soluție care a mai fost și care a funcționat, acel ghișeu pentru persoane juridice, care să deservească în special acest segment, și care atunci când nu este solicitat să fie și la disponibilitatea persoanelor fizice. Este o soluție menținută în alte județe, cu succes. Credem că cererea noastră este argumentată și avem promisiunea că se va găsi o soluție cât mai repede”.
Firmele de transport marfă și persoane au o activitate mult mai ridicată în decembrie, iar amânarea unei înmatriculări pentru februarie ar însemna o piedică evidentă în activitate.
Firmele de transport marfă au mai multe comenzi în această perioadă, cele de transport marfă au solicitări sporite pe coletărie, în timp ce în domeniul restaurante flota de mașini a crescut exponențial, în condițiile în care comenzile la domiciliu au devenit unica soluție de supraviețuire, asta ca să dăm doar câteva exemple.
Totuși, soluții s-au găsit până acum, însă după ore petrecute la ghișee, cu promisiunea că la final de program se vor procesa și solicitările urgente ale agenților economici.
Agenții economici trebuie să facă solicitări punctuale pentru urgențe
Contactat de Monitorul de Suceava, subprefectul Daniel Prorociuc a declarat că problema este reală, în sensul că programările pentru transcrieri și prima înmatriculare se fac peste o lună și jumătate, însă el spune că la fel se întâmplă și în marea majoritate a județelor vecine, pe fondul solicitărilor în număr mare. Daniel Prorociuc spune că problemele recente de la această instituție au influențat în mică măsură aceste întârzieri, care existau și înainte.
”În cazul agenților economici, cei care argumentează clar că este vorba de o urgență, de contracte în desfășurare, se fac solicitări punctuale care sunt analizate și aprobate. Să nu uităm că în acest an Serviciul de Înmatriculări a avut și activitatea suspendată total din cauza pandemiei timp de două luni, iar toți acești factori duc la întârzieri. Avem un județ cu un parc auto de peste 250.000 de autovehicule, în continuă creștere, dar căutăm soluții pentru ca problemele să fie rezolvate”, a declarat Daniel Prorociuc.
Solicitarea privind ghișeul pentru persoane juridice este de asemenea în analiză, a mai precizat acesta.