Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au început ancheta și în cel de-al treilea dosar de corupție cu privire la înmatriculările de autovehicule, dar și cu implicarea unor angajați ai Registrului Auto Român. În cursul zilei de joi a fost emis și un prim mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Este vorba de Emanuel George Mihăescu, o persoană care intermedia afacerile ilegale. Suceveanul a fost arestat pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență, 9 fapte materiale și instigare la dare de mită.
”În numai nouă zile (șase zile din luna iulie și trei zile din luna octombrie 2018), inculpatul a pretins și primit sumele de 4.950 de lei și 1.520 euro de la posesorii unor autoturisme, în schimbul promisiunii că le va facilita urgentarea înmatriculării provizorii/definitive sau înscrierii autoturismului la Serviciul Permise și Înmatriculări (SPCRPCÎV) Suceava, inclusiv omologarea rapidă la Registrul Auto Român (RAR), invocând că are influență pe lângă funcționari publici din cadrul celor două instituții, promisiuni ce au fost aduse la îndeplinire”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
Soluția privind arestarea lui Emanuel George Mihăescu nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Din informațiile pe care le deținem, în acest dosar vor mai fi audiate alte 7 persoane, toate suspectate că au intermediat înmatricularea unor autovehicule fără respectarea legislației. Cel mai probabil în faza următoare se va trece și în curtea RAR, instituție fără de care aceste fapte nu erau posibile.
Potrivit comunicatului remis de DNA la finalul lunii noiembrie în cazul înmatriculării autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR, precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul SPCRPCÎV Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.
În această cauză complexă care cuprinde trei dosare s-au derulat 67 de percheziții în Suceava, București și alte patru județe, respectiv Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă la instituții publice, iar restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Perchezițiile s-au lăsat și cu ridicarea unor sume imense de bani, mai exact 2,25 milioane de euro, sume pe care procurorii DNA au instituit sechestru asiguratoriu.