Imunosenescența este un proces important care stă la baza înrăutățirii sănătății când îmbătrânim. Ea crește nivelul circulator al citochinelor proinflamatoare, molecule care răspândesc inflamația în organism ca un incendiu stimulat de rafalele de vânt. Aceasta grăbește îmbătrânirea celulelor T, astfel încât acestea nu mai sunt în stare să contracareze bolile. Aceste celule imunitare îmbătrânite pot lăsa organismul și mai vulnerabil la genul de patogeni care te pot trimite direct pe patul de spital. Un număr mare de celule imunosenescente cuplate cu un vaccin contra unor tulpini de gripă mărește probabilitatea ca vaccinul să nu-și facă efectul. Din cauza celulelor îmbătrânite, beneficiile medicinei preventive sunt drastic scăzute.
Cu toate acestea, în comparație cu persoanele sedentare, cele care fac exerciții cu regularitate au niveluri mai scăzute de citochine proinflamatoare, răspund cu mai mult succes la vaccinări și se bucură de un sistem imunitar mai robust. Imunosenescența este un proces natural care are loc odată cu înaintarea în vârstă... dar oamenii care fac mișcare ar putea să-l întârzie până spre sfârșitul vieții. Așa cum a spus cercetătorul specializat în relația dintre exerciții fizice și imunologie Richard Simpson, acesta și alte semne „arată că obișnuința de a face exerciții fizice este capabilă să regleze sistemul imunitar și să întârzie instalarea imunosenescenței". Acesta consideră exercițiile fizice un excelent mijloc de a-ți păstra sistemul imunitar tânăr din punct de vedere biologic.
Exercițiile ajută la protejarea celulelor din organism prin contracararea inflamației și a imunosenescenței. Acum există o explicație suplimentară privind beneficiile exercițiilor la nivel celular: exercițiile ajută la menținerea telomerilor. Telomerii sunt terminațiile cromozomilor, terminații ce au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Cercetătorii au descoperit că dimensiunea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate. Studiile realizate în acest sens au demonstrat că scurtarea telomerilor determină apariția unui proces de îmbătrânire la nivelul celulelor, telomerii stabilind astfel durata de viață a acestora din urmă.
Cercetătorii Christian Wemer și Ulrich Laufs de la Centrul Medical al Universității Saarland din orașul german Hamburg au testat trei tipuri de exerciții în cadrul unui studiu mic, dar interesant. Rezultatele lor sugerează că exercițiile pot cu adevărat să intensifice acțiunea de refacere a telomerazei – o proteină asociată cu rezistența la procesul de îmbătrânire al organismului – și ne ajută să înțelegem care tipuri de exerciții sunt cele mai bune pentru sănătatea celulelor. S-au remarcat două tipuri de exerciții. Mai întâi, gimnastica aerobică de anduranță și de intensitate moderată, efectuată de trei ori pe săptămână câte 45 de minute, timp de șase luni, a dublat activitatea telomerazei. Același efect l-a avut și antrenamentul pe intervale de mare intensitate, în care episoade scurte de activitate intensă alternează cu perioade de refacere. Exercițiile de rezistență nu au avut nici un efect semnificativ asupra activității telomerazei, deși au avut alte beneficii; cercetătorii au tras concluzia că exercițiile de rezistență trebuie să fie complementare antrenamentului de anduranță mai degrabă decât să-l înlocuiască. Și toate cele trei forme de exerciții au condus la ameliorări în ceea ce privește proteinele asociate cu telomerii și au redus un marker important al îmbătrânirii celulare denumit p16. Cercetătorii au mai constatat că, indiferent de tipul de exerciții, persoanele care și-au sporit cel mai mult exercițiile de fitness aerobic au avut creșterile cele mai mari ale activității telomerazei. Aceasta ne spune că cele mai importante sunt exercițiile cardio sau, pentru cei care vor o sănătate de excepție, exercițiile de qigong medical ce au ca și particularitate o execuție într-un ritm dinamic. Acestea din urmă ne aduc beneficii maxime deoarece ne fac să beneficiem o acțiune terapeutică directă asupra organelor interne, a sistemelor nervos, endocrin, circulator, respirator etc.
Așadar, exerciții cardio sau de qigong medical moderate sau antrenament pe intervale de mare intensitate sunt cele mai recomandate. Varietatea ne poate aduce beneficii. Într-un studiu efectuat pe câteva mii de americani s-a constatat că, cu cât erau mai multe categoriile de exerciții în care se angajau oamenii — de la mers pe jos la qigong medical, ciclism și antrenament de forță — cu atât mai lungi le erau telomerii.
Psiholog Mihai Moisoiu