În anul în care pandemia de coronavirus a lovit pe toate planurile, inclusiv economic, bugetul municipiului Suceava a fost diminuat la capitolul “Venituri” cu aproape 60 de milioane de lei.
Rectificarea bugetară a fost aprobată în ședința “de îndată” a Consiliului Local Suceava, din data de 10 decembrie.
Astfel, peste 15 milioane de lei au fost rectificate în minus în cadrul capitolului “Impozite și taxe pe proprietate”, încasările fiind mult diminuate în acest an, din cauza crizei economice, în special de la persoanele juridice, adică agenții economici.
O altă diminuare consistentă, de 5.738.367 lei, a vizat capitolul “Subvenții de la bugetul de stat”, cu referință exactă la sumele necesare susținerii proiectelor finanțate din fonduri externe.
Cea mai mare sumă rectificată în minus a fost la capitolul “Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente” – 38,4 milioane de lei.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a explicat că diminuarea bugetară este cauzată de „un cumul de factori”, în primul rând cel pandemic, care au dus la scăderea veniturilor bugetului Sucevei sub cele din 2019.
„În același timp, pentru proiectele europene, la începutul anului s-au prins în buget sume mult mai mari, care nu au mai putut fi consumate în totalitate, tot din cauza celor întâmplate în 2020. Este o listă de lucrări care nu se mai pot face până la sfârşitul anului, unele fiind începute şi parţial realizate. Acum, inclusiv din cauza condiţiilor climatice, nu se mai poate lucra, ca să se utilizeze aceşti bani”, a precizat edilul sucevean.
Singura rectificare în plus a fost cea referitoare la subvențiile pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif pentru energia termică furnizată populației, unde pentru asigurarea continuității serviciului este necesară suma de 5,74 milioane de lei. De altfel, municipalitatea suceveană tocmai a primit de la fondul de rezervă al bugetului de stat suma de 10 milioane de lei, tocmai pentru acoperirea subvențiilor la căldura furnizată populației.
Pentru echilibrarea secțiunii de dezvoltare a bugetului local, unde s-au alocat în plus 10,8 milioane de lei, aceeași sumă s-a scăzut de la secțiunea de funcționare, fiecare operațiune fiind detaliată pe puncte, în funcție de subcapitolul și paragraful de care aparține.