Scala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), noua unitate introdusă după cercetările efectuate de oameni de știință de la Institutul Național pentru Sănătate (SUA), ne dă posibilitatea să alegem vegetalele cu puterea antioxidantă cea mai mare și să le includem în dieta noastră.
Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează organismul de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care, dacă nu sunt ținuți sub control de antioxidanți, afectează celulele, sistemul imunitar și pot duce la diverse boli, precum cele de inimă, cancer etc. Organismul produce singur antioxidanți, dar, deoarece aceștia nu sunt suficienți, trebuie să aducem un aport suplimentar.
Pentru a ne menține într-o formă perfectă de sănătate, necesarul zilnic optim de substanțe vegetale care sunt capabile să absoarbă radicalii liberi trebuie să fie de peste 5.000 de unități ORAC. Pentru persoanele ce suferă de o serie de afecțiuni, cum ar fi unele boli acute, leucemie, limfom sau boli degenerative, recomandarea este ca dieta zilnică să asigure o cantitate mult mai mare de vegetale cu proprietăți antioxidante, ajungând chiar și la 40.000 de unități ORAC.
Vă prezentăm mai jos o parte din scala ORAC (unități / 100 g produs):
314.446 pudra de cuișoare, 312.400 tărâțele neprelucrate de sumac, 267.536 pudra de scorțișoară, 240.000 tărâțele de sorg bogate în tanin, 200.129 pudra de oregano uscat, 159.277 pudra de curcuma, 91.500 pudra de roșcove (carob), 86.800 sumacul brut, 76.800 semințele de chimen, 75.000 pudra concentrată de boabe de maqui, 74.349 pătrunjelul uscat, 70.000 cireșele Acerola, 67.553 busuiocul uscat, 48.504 pudra de curry, 40.000 sucul de boabe de maqui, 32.004 salvia proaspătă, 29.257 semințele de muștar galben, 27.426 cimbrul în stare proaspătă, 27.297 măghiranul în stare proaspătă, 25.300 fructul de lyci, 24.700 polenul granule, 24.287 tărâțele de orez crude, 21.900 boabele de sorg negru, 17.940 nucile pecan, 17.919 boia de ardei, 15.542 frunzele proaspete de tarhon, 14.697 boabele de soc crude, 13.978 frunzele proaspete de mentă, 9.645 alunele de pădure sau alunele turcești, 9.584 coacăzele roșii crude, 9.465 boabele proaspete de cimbru, 9.416 infuzia de anghinare, 8.459 boabele de fasole roșie crudă, 7.983 fisticul crud, 7.779 fasolea Pinto crudă, 7.282 lintea crudă, 7.274 agavele uscate, 6.665 pudra de usturoi uscat, 6.552 anghinare crudă, 6.552 afinele crude, 6.259 prunele crude, 5.764 boabele de soia crude, 5.347 murele, 5.346 usturoiul crud, 5.141 frunzele crude de coriandru, 4.882 zmeura crudă, 4.805 frunzele proaspete de busuioc, 4.454 migdalele, 4.392 frunzele proaspete de mărar, 4.275 merele roșii, 3.577 căpșunile proaspete, 3.383 smochinele proaspete, 3.365 cireșele obișnuite dulci, 3.145 varza roșie fiartă și scursă fără sare, 3.083 broccoli crud, 3.082 merele obișnuite cu coajă, 2.941 perele crude, 2.938 agavele fierte, 2.764 (condimentul) cardamom, 2.550 guava, 2.359 fulgii de porumb, 2.308 fulgii de ovăz instant fortificat, 2.252 varza roșie crudă, 2.210 merele Golden crude fără coajă, 2.200 sorgul alb boabe, 2.184 semințele de ridiche încolțite, 2.183 tărâțele de ovăz, 2.175 fulgii de ovăz simpli, 2.115 cartofii dulci copți în coajă, 2.104 pâinea integrală de grâu, 2.094 arpagicul crud, 2.036 sucul de prune, 1.990 guava roșie, 1.965 piureul de mere, 1.963 pâinea integrală de secară, 1.948 caju crud, 1.946 frunzele crude de sfeclă, 1.933 avocado, 1.911 perele verzi cu coajă, 1.819 portocalele, 1.814 piersicile crude, 1.746 perele de Anjou roșii, 1.736 ridichile crude, 1.620 mandarinele crude, 1.548 grape-fruit-ul roz și roșu, 1540 fragii, 1.521 ceapa roșie crudă, 1.447 frunzele proaspete de salată verde, 1.421 pâinea integrală din amestec de cereale, 1.419 nucile braziliene uscate, 1.318 pâinea de ovăz, 1.303 fulgii de grâu, 1.301 pătrunjelul proaspăt, 1.260 strugurii roșii proaspeți, 1.247 agave crude, 1.210 kiwi, 1.150 uleiul de măsline extra-virgin, 1.115 caisele crude, 1.098 cartofii roșii cruzi, 1.034 ceapa albă crudă, 1.002 sucul de căpșune, 1.002 mango crud, 1.001 sosul de salsa, 984 ardeiul dulce portocaliu crud, 980 varza de Bruxelles, 962 semințele de soia mature încolțite și nefierte, 904 fasolea Pinto gătită, 902 cartofii dulci cruzi, 884 ananasul crud, 879 banana, 830 strugurii albi proaspeți, 829 conopida proaspătă, 791 ardeiul dulce roșu proaspăt, 759 fasolea verde crudă, 750 nectarinele crude, 741 mazărea galbenă crudă, 728 boabele de porumb dulce crude.
Psiholog Mihai Moisoiu