O tânără în vârstă de 26 de ani, din Șcheia, care are la activ mai multe condamnări pentru furturi, a ajuns din nou în arest, pentru mai multe furturi și tentative de furt comise în municipiul Suceava. Elena Gherman acționa împreună cu tatăl său și intra în casele la care ușa de la intrare nu era încuiată. Elena Gherman este cea care a intrat și în casa unei judecătoare din Suceava, fiind găsită de partea vătămată în holul locuinței. În acel caz, aceasta nu a reușit să fure nimic.
Polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Suceava au adunat însă probe cu privire la trei cazuri de furturi și violare de domiciliu comise din locuințele unor bătrâni, cu același mod de operare.
Ieri, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, magistrații de la Judecătoria Suceava au dispus arestarea preventivă a inculpatei Elena Cristina Gherman, pe o durată de 30 de zile.
Lăsat fără portofel, în timp ce pregătea un pachet pentru o cerșetoare
Pe 23 noiembrie, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de un bărbat de 86 de ani, care a anunțat că din locuință i-a fost sustras un portofel în care se aflau bani și documente.
Din cercetări rezultă că bărbatul de 86 de ani locuiește singur, iar în jurul orei 15.00, când a ieșit afară să ducă gunoiul, în apropiere de scara de bloc a fost abordat de o femeie de etnie romă, care l-a rugat să-i dea ceva de mâncare. Bătrânul i-a spus femeii să intre în scara blocului și să aștepte în hol, până când el îi va pregăti un pachet. Păgubitul a relatat ulterior că a lăsat ușa de la intrarea în apartament întredeschisă și s-a dus în bucătărie, unde a pregătit pachetul. Femeia a luat pachetul și a plecat, fără ca bărbatul să sesizeze pe moment ceva.
Aproximativ trei ore mai târziu, omul a constatat că nu mai găsește portofelul în care se aflau suma de 180 lei, cartea de identitate, permisul de conducere, cardul de sănătate şi alte înscrisuri. Hoața a intrat în casă în timp ce bătrânul pregătea pachetul în bucătărie.
Doi bătrâni, soț și soție, lăsați fără pensie, la puțin timp după ce au primit-o
Un al doilea caz a fost sesizat pe 30 noiembrie. O bătrână de 81 de ani a sesizat Poliția municipiului Suceava că o femeie a încercat să-i sustragă o sumă de bani. Bătrâna a relatat că s-a trezit în sufrageria apartamentului său cu o tânără care i-a cerut ceva de mâncare, după care a pus mâna pe un portofel, cu care a încercat să plece. Bătrâna a strigat la aceasta, care i-a returnat portofelul gol. Bătrâna a relatat că nu știe dacă în portofel erau sau nu bani.
Al treilea caz este de pe 2 decembrie. Un bărbat în vârstă de 74 de ani a recalmat că din casă i s-a furat suma de 2.850 de lei. Banii reprezentau pensia păgubitului și a soției sale. Cei doi primiseră pensia chiar în acea zi.
Bătrânul le-a relatat polițiștilor că a lăsat banii pe o ladă frigorifică din holul apartamentului, apoi a intrat în bucătărie, unde a mâncat timp de aproximativ 10 minute.
În momentul în care a revenit pe hol, bătrânul a constatat că ușa de acces în apartamentul său era întredeschisă și de pe lada frigorifică lipsea suma de 2.850 lei. Victima a relata că ușa de la apartament era închisă, dar nu și încuiată. Bătrânul și-a mai adus aminte că în timp ce primea pensia de la postaș a observat în scara blocului o tânără de etnie romă care părea a fi la cerșit.
Reținută și propusă pentru arestare preventivă
Polițiștii au strâns probe cu privire la autoare, în aceste trei cazuri, în condițiile în care aveau deja mai multe sesizări privind tentative de furt comise cu același mod de operare și știau că autoarea este aceeași.
”Având în vedere modul similar de operare cauzele au fost reunite, fiind desfășurate activități investigative pentru identificarea autorului și administrarea materialului probator. În urma activităților de cercetare penală desfășurate a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind o femeie de 26 de ani, din comuna Șcheia”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene.
Este probabil ca suspecta să fie prezentată în fața judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate de judiciariștii Biroului Investigaţii Criminale, pentru stabilirea întregii activități infracționale.
”Polițiștii recomandă încă o dată cetățenilor și în special vârstnicilor să manifeste prudență în relaționarea cu persoane necunoscute, mai ales în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă. Sub diferite pretexte, infractorii încearcă deseori să inițieze discuții, să pătrundă în curți sau locuințe și ulterior să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare”, a mai transmis Ionuț Epureanu.
Important este și ca oamenii să nu mai lase ușile de la case descuiate, pentru a nu se mai trezi cu necunoscuți în hol sau chiar în dormitor.