Dieta, exercițiile fizice, vârsta, stresul psihologic și alți factori influențează răspunsul imun al organismului. Există numeroase dovezi privind modul în care aceștia influențează buna funcționare a sistemului imunitar, conform oamenilor de știință de la Harvard Medical School.
Vă prezentăm mai jos câteva sfaturi care, puse în practică, ne pot întări considerabil sistemul imunitar.
Facem plimbări la soare între 20 și 30 de minute pe zi, înainte de ora 10 dimineața și după ora 15 pentru întărirea imunității. Razele ultraviolete stimulează imunitatea pielii și inhibă activitatea bacteriană.
Ne frecăm corpul cu o perie uscată sau un prosop aspru în fiecare zi; acest lucru poate activa circulația limfei, ceea ce ne va ajuta să eliminăm reziduurile toxice și să ne stimulăm imunitatea.
Ne pregătim o supă specială pentru a stimula imunitatea. Aceasta constă din zece ciuperci shiitake (dacă le avem în formă uscată, le ținem mai întâi în apă); o jumătate de cană de alge marine (de orice fel), doi morcovi tăiați cubulețe, zece felii de ghimbir, trei rămurele de oregano și o ceapă tocată mărunt în șase căni de supă de pui. Fierbem timp de 30 de minute. Mâncăm cel puțin o farfurie mare din această supă în fiecare zi.
Pregătim un amestec de fructe uscate și oleaginoase care să ne impulsioneze sistemul imunitar. Adăugăm afine uscate, fructe goji, alune braziliene și semințe de pin pentru o gustare bogată în antioxidanți, carotenoide și seleniu, esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Suplimentele de probiotice cum ar fi acidophilus (între trei și cinci miliarde de organisme) ajută la regenerarea imunității intestinale și trebuie administrate zilnic.
Deficitele de vitamina A, C, E, B6, B11 și acid folic pot genera o scădere semnificativă de imunitate. Mineralele care susțin sistemul imunitar includ zincul, fierul și seleniul.
Extractul de cimbru poate contribui la susținerea unui sistem imunitar sănătos.
Lăptișorul de matcă și propolisul de albine pot stimula sistemul imunitar.
Printre plantele folosite în mod tradițional la stimularea imunității se numără ginsengul, astragalusul, lemnul-câinesc (ligustrum), schizandra, bujorul alb, Bupleurum chinense, Rehmannia elata, castravetele chinezesc (Trichosanthes kirilowii), Andrographis paniculata și lemnul-dulce. Gheara-mâței (Uncaria tormentosa), arborele de furnici (pau d’arco), uleiul de arbore de ceai, echinaceea, gențiana și sunătoarea sunt folosite la rândul lor pentru a stimula imunitatea.
Antrenamentul fizic este fundamental pentru menținerea sistemului imunitar, nemaivorbind de contribuția sa la starea generală de bine, claritatea mentală și reducerea stresului. Recomandăm un program zilnic de 30 de minute de exerciții cardiovasculare, combinat cu întinderi și cu exerciții pentru mobilitate sau, pentru cele mai bune rezultate – un program complex de exerciții de qi gong specializat pe întărirea imunității.
Stimularea regulată a celor două punctele descrise în continuare contribuie la sporirea rezistenței organismului la stres, crește imunitatea și întărește organele vitale.
Găsim punctul Cele Trei Mile ale Brațului (LI-10) pe exteriorul antebrațului stâng, la trei degete sub pliul cotului, pe linia dintre colțul exterior al pliului cotului și vârful degetului arătător, când brațul este îndoit din cot. Aplicăm presiune fermă cu degetul mare de la mâna stângă, până când simțim durere. Menținem timp de un minut. Repetăm și la brațul drept.
Găsim punctul Cele Trei Mile ale Piciorului (ST-36), la patru degete distanță de rotula genunchiului drept. Aplicăm presiune moderată cu degetul mare de la mâna dreaptă, până când simțim durere. Menținem timp de 5 minute. Repetăm la piciorul stâng.
Se recomandă evitarea alcoolului, tutunului și stupefiantelor, care sunt renumite pentru faptul că epuizează energia vitală și slăbesc imunitatea. Activitatea sexuală în exces, surmenajul fizic și intelectual ar trebui evitate, la rândul lor, pentru că secătuiesc energia vitală a rinichiului, lăsând organismul extenuat.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com