Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2020 - Anul XXV, nr. 286 (7591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lege depășită

Despăgubiri infime pentru polițiștii uciși sau răniți grav. Cazul Ciprian Sfichi, exemplul cel mai elocvent

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viața unui polițist mort în misiune valorează doar 20.000 de euro, în timp ce a unuia rămas cu grad de invaliditate grad I, 10.000 de euro. Atât prevede o lege în vigoare din anul 2008, privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, evident depășită de realitățile actuale.

În ultimii ani, sunt multe cazuri de polițiști ultragiați grav ori chiar uciși, iar din păcate avem exemple în acest sens și în județul Suceava.

Polițistul sucevean Ciprian Sfichi are deja aproape trei ani de zile de când a fost lovit cu sabia în cap în timpul unei percheziții care avea loc la domiciliul lui Alexandru Huțuleac, acuzat de trafic de droguri. Lovit cu sabia direct în cap, Ciprian Sfichi a fost la un pas de moarte, suferind grave leziuni cerebrale ce i-au provocat paralizii.

 

Polițistul face recuperare de trei ani. Cheltuielile foarte mari sunt departe de a se termina

Trecut prin momente foarte grele, unele chiar recente, Ciprian Sfichi continuă să facă recuperare. Este relativ bine, însă viața i-a fost dată total peste cap. A fost pensionat din poliție, pentru că este inapt medical, având grad de handicap.   

În baza Hotărârii 1083/2008, privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor, Ciprian Sfichi a avut dreptul la o despăgubire de numai 10.000 de euro. Suma este infimă raportat la costurile necesare spitalizării și recuperării din ultimii trei ani.

Ciprian Sfichi a fost ajutat de colegii din poliție și de mai mari ai Ministerului Afacerilor Interne mai mult din solidaritate, prin căutarea și găsirea de clinici unde acesta a putut beneficia de o terapie decentă, însă nu suficientă și la cele mai înalte standarde. Polițistul pensionat cu mult înainte de vreme din cauza leziunilor suferite are o pensie de 2.500 de lei.

De precizat că procesul în care sunt judecați inculpații din amplul dosar al DIICOT, inclusiv agresorul polițistului Sfichi, se află încă în prima fază de judecată, departe de o soluție finală. Abia la finalul procesului, Ciprian Sfichi ar putea beneficia de despăgubiri cu adevărat consistente.

 

Asigurarea RCA acoperă daune incomparabil mai mari

Comisarul-șef Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a subliniat necesitatea actualizării urgente a acestei prevederi legale valabile din anul 2008: ”Pornind de la cazul lui Ciprian Sfichi putem schimba legea și se impune acest lucru. Despăgubirile sunt insuficiente și e dovada clară a faptului ca legea trebuie schimbată. De exemplu, asigurarea obligatorie pentru mașină acoperă despăgubiri semnificativ mai mari decât legea noastră. După un accident rutier cu victime, sub 250.000 de lei nu este despăgubire. Legea e prost făcută și din alte puncte de vedere. De exemplu, suma de 20.000 de euro în caz de deces este dată per familie, nu pentru fiecare membru. Prin comparație, Legea asigurărilor plătește soție/membru familie/părinți/urmașii persoanei, pe toți cei care justifică o legătură de rudenie cu persoana în cauză care a suferit accidentul”.

Corpul Național al Polițiștilor va face demersuri pentru ca despăgubirile prevăzute pentru polițiștii rămași cu urmări grave după accidente sau agresiuni în timpul serviciului să fie actualizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri infime pentru polițiștii uciși sau răniți grav. Cazul Ciprian Sfichi, exemplul cel mai elocvent.
 Vizualizări articol: 4176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despăgubiri infime pentru polițiștii uciși sau răniți grav. Cazul Ciprian Sfichi, exemplul cel mai elocvent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei