Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 nov 2020 - Anul XXV, nr. 282 (7587)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Bucovinei

Bogdan Gheorghiu și Gheorghe Flutur au inaugurat lucrările de restaurare a picturii bisericii din Bălinești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, au recepționat, sâmbătă, lucrările de restaurare a picturii murale a Bisericii „Sfântul Nicolae” din satul Bălineşti, comuna Grămești. Lucrările de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bălinești au început în urmă cu 14 ani, iar valoarea decontată totală este de 3,185 milioane de lei, prin Programul Național de Restaurare al Ministerului Culturii, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului. Aceasta este cea de-a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota și Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița, la care au fost încheiate lucrările de restaurare în ultimele trei luni.

„Mă bucur că astăzi putem inaugura o lucrare identitară și patrimonială, chiar de Ziua Bucovinei. A meritat tot efortul financiar, dar și logistic, și felicit întreaga echipă de restauratori coordonată de prof. dr. Ovidiu Boldura”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu. El a arătat că în România sunt foarte multe monumente istorice care necesită parcurgerea unui proces de restaurare. „Dacă ne gândim la rădăcinile ortodoxe ale culturii române, doar în județul Suceava, din 518 monumente istorice, 85 sunt biserici și 13 mănăstiri. Atât la nivel național, cât și la nivelul județului Suceava sunt multe obiective de restaurat și mă bucur că, în calitate de ministru al Culturii, am în președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, un partener care a susținut inclusiv financiar și logistic o parte importantă din obiectivele culturale. Valorificarea turistică a acestora este un deziderat pe care doar în parteneriat cu administrația locală îl putem desăvârși”, a mai adăugat ministrul Culturii.

El a declarat că pentru astfel de lăcașe este nevoie de modificarea cadrului legal cu scopul de a include noi criterii de evaluare și de autorizare a localităților ca stațiuni de interes cultural. „Putem astfel să promovăm adecvat aceste comunități extrem de importante pentru istoria și cultura noastră și să le punem în valoare cu ajutorul proiectelor de dezvoltare care ar putea să fie finanțate prin fonduri europene. Alte exemple în acest sens sunt localitatea Baia, prima capitală a Moldovei, sau localitatea Dolhasca - unde avem și Mănăstirea Probota. Turismul trebuie să vizeze și zonele acestea, nu doar Valea Prahovei, pe timpul iernii, sau litoralul, pe timp de vară”, a precizat Bogdan Gheorghiu.

 

Flutur: Valoarea uriaşă a picturilor bisericii din Bălineşti este egală cu celelalte ctitorii ştefaniene din judeţul Suceava

După ce a vizionat picturile restaurate, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că „nu se putea mai frumos decât să fii într-o biserică veche, cu o încărcătura istorică creştină extraordinară, astăzi, 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei. Aşa le-a rânduit bunul Dumnezeu. Şi port în piept această insignă cu Ziua Bucovinei, pentru că Bucovina este recunoscută ca un ţinut al mănăstirilor, un ţinut al toleranţei, un ţinut în care s-au conservat aceste monumente, şi iată că istoria ne-a dat să avem cele mai importante monumente UNESCO, în primul rând”, a precizat Flutur. El a arătat că în 2006, când au început lucrările de restaurare a picturii murale, era ministru. „Astăzi, un alt ministru, tot de la Suceava, anunță finalizarea acestei etape. Am înțeles din primul mandat importanța localității Bălinești și că suntem datori să o facem vizibilă, pentru că nu multă lume știe istoria adevărată și valoarea uriașă a acestor picturi care sunt egale cu celelalte ctitorii ștefaniene din județul Suceava. Am alocat fonduri încă de atunci. Felicit restauratorii și cercetătorii care, cu lacrimi în ochi, ne-au povestit istoria acestor picturi. Plec de aici încărcat de emoții și cu o obligație uriașă să fac eforturi ca aceste monumente să intre într-un circuit turistic dezvoltat. De Ziua Bucovinei o spun ca un angajament! Cum spunea Înaltpreasfințitul Pimen: o pictură neîntreținută este ca un bolnav neîngrijit. La mulți ani, Bucovină dragă, la mulți ani, bucovineni!’’, a declarat Gheorghe Flutur.

 

Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499

Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499. La momentul începerii lucrărilor de restaurare, urme ale picturii murale s-au găsit la exterior pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est. Cel mai probabil, aceste picturi s-au făcut în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538. Calitatea remarcabilă a picturii este susţinută de imaginile Sfântului Nicolae şi ale Arhanghelului Mihail, aflate pe două firide de pe absida altarului. Adăugându-se această pictură peste decoraţia originală a bisericii, smalţul discurilor ceramice şi-a pierdut din strălucirea iniţială. Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil celei de la Mănăstirea Voroneţ şi „Sfântul Nicolae” din Dorohoi. Starea de conservare a stratului pictural suferise degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport era desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii.

Lucrările de restaurare a picturii au presupus numeroase procese, printre care îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede, extragerea depunerilor saline de suprafaţă/voaluri/cruste, tratamentul cu hidroxid de bariu, injectări pentru desprinderi şi burduşeli ale stratului suport, reintegrarea cromatică a uzurilor patinei şi stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor stratului de culoare prin metoda velatura, integrarea cromatică a lacunelor reconstituibile prin metoda tratteggio, fixarea reintegrărilor etc.

Totodată, lucrările de restaurare a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălinești vor continua prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și vizează refacerea acoperișului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bogdan Gheorghiu și Gheorghe Flutur au inaugurat lucrările de restaurare a picturii bisericii din Bălinești.
 Vizualizări articol: 1354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bogdan Gheorghiu și Gheorghe Flutur au inaugurat lucrările de restaurare a picturii bisericii din Bălinești5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei