Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat că au trimis în judecată un agent de poliție și pe soția acestuia, într-un dosar privind infracțiunile de efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, evaziune fiscală și fals în declarații. Este vorba de afaceri cu motociclete și piese pentru acestea, pe care polițistul le-ar fi efectuat împreună cu soția sa, care i-a fost complice. Asta în condițiile în care statutul de polițist interzice efectuarea, direct sau prin persoane interpuse, de activităţi de comerţ. Alte acuzații, legate tot de tranzacțiile cu piese de motocicletă, sunt legate de evaziune fiscală și fals în declarații, prin omiterea declarării veniturilor în declarația anuală.
Sunt trimiși în judecată Corneliu Bogdan Chirilă Bulimac și Ana Chirilă Bulimac.
Corneliu Bogdan Chirilă Bulimac a activat în ultima perioadă de timp la Postul de Poliție Hârtop și ar urma să iasă în curând la pensie.
Sume importante din vânzarea de piese de schimb pentru motociclete
Polițistul este acuzat că, în perioada 2013-2016, în calitatea sa de agent de poliție, cu ajutorul soției sale, care a acționat ca persoană interpusă, a desfăşurat constant operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, respectiv achiziție motociclete și piese de motociclete, de dezmembrare motociclete, de comercializare motociclete şi piese de motocicletă, către diferite persoane fizice, în scopul obţinerii de venituri. Procurorii susțin că în cei trei ani polițistul a efectuat 560 de acte materiale de livrare (vânzare piese de motocicletă), obținând venituri brute totale în sumă de 236.250 lei, a efectuat 53 de acte materiale de achiziții (motociclete, piese de motocicletă, consumabile, servicii de transport și de curierat) efectuând în acest mod cheltuieli totale aferente în sumă de 71.422 lei, în final, veniturile nete obținute fiind în cuantum de 164.828 lei.
Cei doi soți sunt acuzați și că au omis evidențierea în documente contabile a veniturilor obţinute şi nu le-au declarat organelor fiscale, ascunzând sursa impozabilă. Prejudiciul adusbugetului general consolidat al statului a fost calculat la suma de aproape 34.000 de lei.
O altă acuzație este că inculpatul nu a declarat în întregime veniturile obţinute în perioada 2013-2016, omiţând declararea venitului realizat din activităţile comerciale având ca obiect motociclete şi piese de motociclete.
Interdicțiile pe care le are un polițist cu privire la activitățile de comerț
Procurorii au explicat și de ce aceste activități comerciale ar intra în sfera infracțiunilor pentru un polițist:”Având în vedere prevederile Legii nr. 218/2002 care reglementează organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, precum și ale Legii nr. 360/2002, privind Statutul polițistului, poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, învestit cu exerciţiul autorităţii publice, având obligaţii şi interdicţii expres stabilite de lege, în considerarea statutului acestuia.
Printre altele, polițistul are interdicție să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activităţi de comerţ ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăţi comerciale, cu excepţia calităţii de acţionar”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Procurorii au mai transmis că s-a aplicat măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpaților, mobile şi imobile,pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.
Dosarul în care vor fi judecați cei doi este înregistrat deja pe rolul Tribunalului Suceava.
Cei doi se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.