Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 27 nov 2020 - Anul XXV, nr. 280 (7585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe 6 decembrie votăm Președintele

Nu e greșeală. Ai citit bine. Pune un prieten să numească 3 președinți aleși după 1990. Ți-i recită cu ochii închiși: tipii aceia cu „escu”. Apoi pune-l să numească 2 partide care au câștigat alegerile parlamentare în ultimii 30 de ani. Va ezita. Nu știe. Dă-i încă o șansă! Simplifică! A auzit că-i Iohannis președinte, dar azi, care e partidul majoritar din Parlament?

Care e relevanța acestui experiment? România trăiește într-o realitate virtuală. Crede că Președintele e șoferul, iar Parlamentul vreo remorcă tractată. Românii vin cu pasiune să voteze Președintele, dar plictisiți, ca într-o zi de luni de muncă, să voteze parlamentarii. Însă realitatea e exact contrariul. Parlamentul e șoferul mașinii România, pe când Președintele un abțibild lipit pe capotă.

 

Comparație între prezența la vot la parlamentare vs. prezidențiale

An

Parlamentare

Prezidențiale

 

 

Tur 1

Tur 2

2000

65,31%

65,31%

57,50%

2004

58,50%

58,50%

55,20%

2008(9)

39,26%

54,37%

58,02%

2012(4)

41,76%

53,17%

64,10%

2016(9)

39,42%

47,66%

49,87%

 

 

În 2016, 3.221.786 români au votat PSD.

în 2014, 6.288.769 români l-au votat pe Iohannis. Dublu.

Consecința? În 2018, PSD i-a dat lui Iohannis să semneze demiterea lui Kovesi de la DNA. PSD a făcut asta pentru că „a putut”, în timp ce președintele liberal „n-a avut ce face”. Cele 3,2 milioane de voturi au fost mai tari decât cele 6,2 milioane. Altă întrebare?

Cu toate acestea, senzația populară e că Președintele e cel mai puternic. Fie că se întâmplă ceva rău sau bun, Președintele culege laurii sau e arătat cu degetul. Nu sunt locuri de muncă, restaurantele sunt închise din pricina pandemiei, o lege este nedreaptă? Iohannis face deliciul miilor de meme-uri de pe facebook.

Stai așa! Președintele ales cu cele mai multe voturi nu e cel mai puternic personaj politic? Corect; nu e. Contraintuitiv, însă Parlamentul e azi adevăratul Președinte. Parlamentul face legile și dă Guvernul. Fiecare zi din viața noastră e condusă de deciziile celor 465 de parlamentari și aproape niciuna de deciziile Președintelui. Azi, cu majoritatea potrivită, parlamentarii pot chiar suspenda Președintele, fără motiv.

Dar cu ce se ocupă Președintele?Constituția spune că e garantul independenței României, cel care veghează la buna funcționare a instituțiilor; mediatorul între conflictele dintre puterile statului, sau stat și popor. Formal, Președintele e parte din puterea executivă, România fiind republică semi-prezidențială, însă faptic, modificările aduse în ultimii ani de Parlament și CCR au anulat conținutul prerogativelor.

USR PLUS își propune să recalibreze puterile Președintelui și rolul Parlamentului. Ai auzit că vrem reducerea parlamentarilor la 300, abrogarea imunității aleșilor și de proiectul ”fără penali”. Mai puțin cunoscute sunt obiectivele noastre de a-i da Președintelui drept de inițiativă legislativă sau dreptul de a participa la ședințele guvernului; apoi, de măsura dizolvării Parlamentului când poporul votează contra referendumului de demitere.

În fond, ne dorim ca cele 6 milioane de voturi ale Președintelui să recapete o semnificație. Dar până reușim asta, Parlamentul este adevăratul Președinte. Pe 6 decembrie, el va fi ales indiferent de numărul de votanți: pot fi 10, 100.000 sau 1 milion. Care va fi chipul noului Parlament? Va semăna mereu cu fața majorității alegătorilor care înțeleg să se prezinte la vot.

Adrian Ștefan Clopotari

Candidat al Alianței USR PLUS pentru Senat

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe 6 decembrie votăm Președintele.
 Vizualizări articol: 2347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Pe 6 decembrie votăm Președintele3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei