Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 nov 2020 - Anul XXV, nr. 277 (7582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Școala „ca la carte”, deziderat al Revoluției Bunei Guvernări

Știți cum e în septembrie, când toată lumea vorbește de începerea școlii? Să fim serioși, nu începe nimic în septembrie. Se deschid doar niște clădiri în care ne ducem copiii, o bună parte din zi, dar în România școala încă nu a început. Se tot termină, cu fiecare an care trece.

Pentru că școala românească a rămas tributară dresării oamenilor, uniformizării lor, amputării personalității lor, anihilării pasiunilor lor, vinovății directe ale lipsei de viziune politică din ultimii 30 de ani, ale corupției administrative de-a lungul întregului lanț decizional: minister – inspectorate – școli.

Sistemul de învățământ se încăpățânează să rămână greoi și artrozat, tributar culturii copy-paste, iar atributul care-l descrie cel mai bine este NEADAPTAT. Nu copiii noștri sunt neobișnuiți, ci școala a devenit „nepotrivită” psihologiei lor, nevoii lor de educație, dar mai ales modului în care pretind accederea la cunoaștere. Copiii cer semnificații, sistemul perseverează în a construi reguli.

În învățământ, tragediile nu au, însă, consecințe emoționale imediate, care să creeze știri de breaking news. Au intrat în mentalul colectiv deja ca generatoare de știri doar o dată pe an, atunci când ni se prezintă rata de promovare la BAC sau, mai recent, rezultatele slabe obținute de elevii noștri la testele PISA.

Vechile partide au eșuat și au distrus încrederea românilor în stat și în politică. După 31 de ani, nu mai avem așteptări de la ele.

Alianța USR PLUSsusține o educație ce răspunde nevoilor și intereselor generațiilor actuale și viitoare, accesibilă și echitabilă pentru toți copiii și tinerii din România, indiferent de mediul social din care provin. Ne asumăm formarea unor cetățeni europeni încrezători, competenți, implicați și responsabili, capabili să se integreze și să facă față provocărilor unei societăți dinamice, prin intermediul unei școli care cultivă spiritul creativ, cinstea și binele comun.

Alianța USR PLUSpropune o educație ca la carte, prin depolitizarea învățământului românesc și așezarea copilului în centrul sistemului, desființarea inspectoratelor școlare și transformarea directorilor de școli în manageri performanți, aleși prin concurs.

Schimbarea sistemului de decizie în educație este, mai mult decât oricând, o necesitate în reafirmarea sistemului de învățământ în România, astfel că, prin reformele pe care le propunem, actorii principali ai educației, copiii, profesorii, părinții, comunitățile vor fi mai aproape de decizia care le afectează viața și viitorul.

Sunt măsuri pe care Alianța USR PLUS le propune în programul de guvernare, menite să ajute la prevenirea și diminuarea fenomenului de excluziune socială manifestat în sistemul educațional prin abandon școlar. Contextul pandemiei de COVID–19 a forțat sistemul educațional românesc să se adapteze rapid la nevoia de organizare a educației la distanță, iar ca măsură de sprijin pentru o școală a viitorului, ne propunem organizarea și dezvoltarea a 8 Centre Regionale pentru Suport în Educație Online, care să ofere școlilor sprijin în desfășurarea orelor online; de la conectarea la internet de mare viteză și achiziția de echipamente, până la formarea de competențe digitale pentru cadrele didactice.

Nu mai avem răbdare. Nu mai suportăm minciunile și incompetența. Și nu mai merge cu petice și improvizații. Avem nevoie de o schimbare radicală a modului în care se guvernează România. Nu mai avem timp de pierdut. Și vom trece la treabă imediat ce primim încrederea voastră, pe 6 decembrie.

 

Lorena BUBURUZAN

Candidat al Alianței USR PLUS pentru Camera Deputaților

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Școala „ca la carte”, deziderat al Revoluției Bunei Guvernări.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Școala „ca la carte”, deziderat al Revoluției Bunei Guvernări1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei