Criza climatică este un proces ireversibil, iar efectele sunt agravate de o clasă politică ce ignoră de prea mult timp problema mediului. Trebuie să administrăm performant mediul și resursele naturale, în care să investim atât pentru sănătatea cetățenilor, cât și pentru că sunt insuficient valorificate în comparație cu potențialul lor.
Bucovina este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din Româniași un procent semnificativ din populația județului Suceava este dependentă de veniturile obținute din turism, sector grav afectat de restricțiile și modul jalnic în care guvernarea actuală a gestionat criza Covid-19. Dar mai avem o problemă extrem de serioasă care afectează atât turismul, dar mai ales sănătatea populației: natura este sufocată de gunoi!
Cum ieșim din casă, gunoiul ne înconjoară: pe străzi, în albiile râurilor, în păduri, pe trasee turistice, în parcuri sau în locurile de joacă pentru copii. Gunoaiele sunt aruncate fără jenă în natură din mai multe motive: obișnuința, nepăsarea sau lipsa de educație. Dincolo însă de atitudinea reprobabilă a unora dintre concetățenii noștri, prezența permanentă a gunoiului în viața noastră e determinată de lipsa de reacție a autorităților, de legislația neclară și de lipsa strategiilor coerente în domeniu.
Gestionarea deșeurilorreprezintă o problemă serioasă și încă nerezolvată în județul Suceava, iar autoritățile și politicienii vechilor partide au reușit doar să ne facă de rușine la nivel național și internațional, prin construirea unei gropi de gunoi în vârful muntelui, un proiect total anormal și contrar oricărui principiu de dezvoltare durabilă, ecologie sau turism, proiect prin care s-a reușit mutilarea pe bani europeni a unuia dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina, Pasul Mestecăniş.
USR PLUS se opune în mod categoric deschiderii și funcționării acestei bombe ecologicecare va afecta grav sănătatea localnicilor și va distruge orice șansă pentru aceștia de a-și câștiga traiul din turism și din agricultură.
USR PLUS propune repoziționarea strategică a mediului și a resurselor naturale în politica României, căutând modalități de a valorifica toate avantajele ecologice, sociale și economice pe care acestea le pot aduce.
Măsurile USR PLUSdin programul de guvernare pentru o natură fără gunoaie includ: generalizarea colectării separate a deșeurilor și creșterea capacității de reciclare; introducerea garanției pentru ambalaje și reciclarea lor în proporție de 80%; educația în domeniul mediului pentru conștientizarea nevoii de protejare prin reducerea risipei de orice fel și managementul corect al deșeurilor; revalorizarea economică a deșeurilor în spiritul economiei circulare; realizarea de depozite de gunoi conforme.
Pentru noi și pentru copiii noștri, ne dorim o Românie bogată și diversă din punct de vedere ecologic, o țară modernă, rațională și solidară în gestionarea resurselor naturale.
Unica soluție o reprezintă dezvoltarea durabilă, responsabilă față de impactul asupra populației actuale și asupra generațiilor viitoare.
Radu – Adrian Rey, candidat al Alianței USR PLUS pentru Camera Deputaților