În ultima perioadă de timp, activistul de mediu Daniel Bodnar și cei din jurul său au ținut adesea capul de știri pe plan local, de multe ori în urma unor acțiuni prin care au reușit să oprească transporturi ilegale sau supraîncărcate de lemn. Aceștia acuză că au ajuns să facă munca poliției și practica recentă a arătat că uneori își asumă roluri de adevărați oameni ai legii, ceea ce nu este tocmai în regulă. Se angajează în acțiuni periculoase pentru ei, de genul urmăriri în trafic, care pot să ducă la violențe, lucru care s-a şi întâmplat.
În acest context, reprezentanții poliției județene vin cu o serie de date concrete, din bilanțul oficial, care arată că în acest an au avut o activitate destul de serioasă pe linia combaterii transporturilor ilegale de lemn, sau cel puțin în creștere față de anul trecut. Cu riscul de a fi înjurați, și cu precizarea că polițiștii mai au încă mult de lucru pentru a putea vorbi de o combatere a fenomenului, vă vom prezenta datele care arată cât lemn s-a confiscat în urma unor acțiuni în care s-a respectat procedura și s-au luat măsuri în baza prevederilor legale.
Confiscarea în cifre și echivalarea cu un camion cu remorcă
După cum a precizat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, la solicitarea Monitorului de Suceava, în primele nouă luni ale acestui an, polițiștii din județ au confiscat cantitatea lemnoasă totală de 6.433 mc lemn, față de 3.643 mc lemn, în aceeași perioadă din anul 2019.
Lemnul confiscat în acest an, în cele nouă luni la care facem referire, are o valoare de 2.741.000 de lei.
Dacă facem un calcul raportat la un camion cu remorcă, acesta poate transporta legal undeva la 25 mc lemn esență de brad, ori sub 25 mc dacă este vorba de alte esențe.
Un calcul simplu arată că în primele nouă luni ale acestui an polițiștii de la toate structurile din județ au confiscat în total echivalentul a 250 de camioane cu lemn. Nu e mult, nu e nici puțin, însă cert este că există o creștere a confiscării de material lemnos față de anul 2019.
Poliția Rădăuți are cele mai multe confiscări
Pe subunități de poliție, Poliția Rădăuți a confiscat cea mai mare cantitate – 777 mc lemn, Vatra Dornei – 569 mc, Fălticeni – 491 mc, Câmpulung Moldovenesc – 435 mc. Cantități mici au confiscat Poliția Dolhasca – 6,67 mc, Siret – 13,3 mc, Suceava – 13,32 mc și Vicovu de Sus – 9,3 mc.
O parte importantă din lemn a fost confiscată și de către polițiștii Biroului Delicte Silvice, specializați pe această linie.
Introducerea sistemului electronic SUMAL, un factor important în combaterea fenomenului
Comisarul Ionuț Epureanu a arătat că un factor al depistării infracționalității în domeniul silvic îl reprezintă schimbarea cadrului legislativ și introducerea sistemului electronic de urmărire a materialului lemnos denumit SUMAL.
”Din analiza indicatorilor obţinuţi în primele nouă luni din anul curent, la nivelul IPJ Suceava, se constată că, per ansamblu, activităţile ce s-au desfăşurat pe această linie de muncă se înscriu în parametri,infracţionalitatea silvică sesizată menținându-se în aceiași parametri cu constatările din nouă luni 2019,crescând în schimb volumul materialului lemnos confiscat, comparativ cu perioada similară a anului trecut.Creșterea depistărilor tăierilor ilegale de arbori la nivelul judeţului Suceava, în fondul administrat de stat, s-a datorat atât activităților directe desfășurate, cât și urmarea colaborării bune şi a activităţilor preventive întreprinse împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu”, a declarat ofițerul.
Datele oferite de către Garda Forestieră Suceava arată că în primele nouă luni din anul 2020 s-a înregistrat un volum de masă lemnoasă tăiat ilegal de 4.017 mc, comparativ cu 3.403 mc din nouă luni 2019, în creștere cu 18,04%.
Direcția Silvică Suceava a comunicat poliției faptul că în primele nouă luni din acest an s-a înregistrat un volum total tăiat ilegal de 1.308 mc, față de 1.340 mc, în nouă luni 2019, în scădere cu 2,39%.