Dosarul în care se va analiza moartea lui Ioan Csapai, bărbatul care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenția brutală a unui echipaj de jandarmi, va fi judecat de magistrații de la Tribunalul Militar Iași. În afara aspectelor penale reținute de procurorii militari, care au și dispus trimiterea în judecată a sergentului major Ana Maria Florescu, judecătorii vor trebui să analizeze și solicitările formulate de familia celui decedat. Prin intermediul avocatului Ioan Marocico, membrii familiei au depus cererea de daune. În total, cele 9 părți civile solicită despăgubiri morale de 550.000 de euro. Cei doi copii ai lui Ioan Csapai cer câte 100.000 de euro, în timp ce frații acestuia au solicitat câte 50.000 de euro. În plus, s-au depus documente și o solicitare pentru acordarea de daune materiale în valoare de 35.000 de lei pentru cheltuielile de înmormântare.
”Considerăm că pagubele morale și materiale sunt perfect justificate. Familia a suferit o traumă majoră în urma evenimentelor din data de 19 iulie 2019, iar aceste daune morale sunt o palidă consolare față de urmările pe care le știm cu toții”, a arătat Ioan Marocico, avocatul familiei lui Ioan Csapai. Cererea pentru obligarea acordării de despăgubiri o privește pe inculpata din dosar, Ana Maria Florescu, dar în solidar au fost solicitate aceste despăgubiri și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, acolo unde femeia jandarm era angajată la data producerii intervenției mortale.
Cum s-a petrecut incidentul soldat cu moartea lui Ioan Csapai
Momentan, dosarul care privește evenimentele din vara anului trecut este în Camera Preliminară, unde se va discuta temeinicia și legalitatea trimiterii în judecată. În cazul în care se va considera că totul este în ordine, se va trece la judecarea efectivă a cauzei. Potrivit procurorilor militari, angajata Detașamentului de Jandarmi Vatra Dornei trebuie să răspundă pentru trei infracțiuni. Mai exact, sergent major Ana Maria Florescu va fi judecată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, respectiv purtare abuzivă. Angajata Jandarmeriei este cea care în ziua de 19 iulie 2019 a folosit un spray lacrimogen pentru a pulveriza un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi cu care se afla în misiune. Jetul a fost pulverizat de la o distanță de numai 10-15 de centimetri de fața lui Ioan Csapai, iar normele prevăd o distanță de minimum un metru și jumătate. În plus, spray-ul folosit nu era cel din dotarea instituției, ci unul personal. Intervenţia brutală s-a soldat cu decesul bărbatului, și toate încercările de resuscitare efectuate de echipajele medicale sosite la fața locului s-au dovedit inutile. Jandarmii au încercat să-l imobilizeze pe bărbat după o reclamație, prin care un părinte a sesizat că fiica sa ar fi fost pipăită indecent în parc, reclamație care ulterior nu a putut fi probată.
Procurorii militari au mai precizat că până la luarea unei decizii judecătorești finale, persoana în cauză se bucură de prezumția de nevinovăție.