Șapte zile de controale riguroase la două firme de debitare, prelucrare, comercializare și transport al lemnului au înregistrat abateri grave în contul reprezentantului acestora, care a fost aspru sancționat, alegându-se cu dosare penale.
Controalele au fost efectuate în cadrul Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii 2020”, de către lucrătorii Biroului de Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Suceava, împreună cu ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, și s-au desfășurat în perioada 4-10 noiembrie, la două societăți comerciale din localitățile Breaza și Găinești din comuna Slatina.
Ambele societăți sunt reprezentate de același administrator, un bărbat din Găinești, comuna Slatina, iar controalele au vizat respectarea prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, cât și activitatea de exploatare forestieră.
În cazul societății din satul Breaza cei aflați în control au constatat că administratorul Lucian M. nu a respectat obligativitatea verificării codurilor unice prin interogarea aplicației SUMAL în momentul intrării materialului lemnos la punctul de lucru, nu a respectat modul de operare al avizelor de însoțire în aplicația SUMAL și nu a înscris în ordine cronologică avizele în registrul de intrări-ieșiri ale masei lemnoase. De asemenea, el nu a respectat normele privind modul de completare a avizelor de însoțire, nu a respectat tehnologia de exploatare, nu a cojit corespunzător 20 de cioate și nu a îndeplinit condițiile de reprimire și de curățare a parchetului. Pe numele său au fost emise 10 amenzi, în cuantum de 42.000 de lei, totodată el fiind cercetat în două dosare penale, pentru săvârșirea infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și ,,furt de arbori”.
În cazul celeilalte societăți administrate de același bărbat, s-au constatat nereguli în privința respectării traseelor de scos apropiat al materialului lemnos din parchet, în privința cojitului corespunzător al cioatelor, nu a înscris în ordine cronologică avizele în registrul de intrări-ieșiri ale masei lemnoase, nu a respectat normele privind modul de completare a avizelor de însoțire, nu a respectat obligativitatea verificării codurilor unice prin interogarea aplicației SUMAL în momentul intrării materialului lemnos la punctul de lucru și nu a respectat modul de operare a avizelor de însoțire în aplicația SUMAL. În cazul acestei societăți comerciale, administratorul a fost sancționat contravențional cu 6 amenzi în cuantum de 28.000 de lei.