Zeci de persoane de la Piața Mare, comercianți sau producători, au refuzat luni dimineață să se mute la tarabele amplasate în afara halei, conform unei decizii a primăriei. Oamenii reclamă că marfa li se va altera din cauza temperaturilor scăzute și că în felul acesta munca lor se va duce pe apa sâmbetei. Nemulțumirile au plecat după ce autoritățile locale au anunțat că piața agroalimentară modernizată din centrul municipiului Suceava, amplasată în interior, se închide începând de ieri, pentru o perioadă de 30 de zile, ca măsură de combatere a răspândirii Covid-19.
Deși comercianților le-au fost alocate mese în exterior, în partea din spate a pieței, nici unul nu a vrut să-și aducă marfa din interior pentru a o expune pe tarabă.
”De ce să închidă piața? Sunt luminatoare pe unde se poate face aerisirea și ventilația. Nu e normal să fim aruncați afară, în prag de iarnă”, a spus unul dintre comercianți, iar o femeie s-a plâns că ”nu ne primește înăuntru și ne-a dat altă tarabă, în frig, cum să vinzi marfa? Am cartofi munciți de mine, nu de alții, și nu pot să-i vând.” Un alt bărbat resemnat de situația nou creată ne-a spus: ”Trebuie să ne acomodăm, ce să facem? Dacă nu vindem luna asta varza, de exemplu, trebuie să o dăm sub brazdă, să o tocăm toată. Mai bine era înăuntru, că-i cald și nu îngheța.”
Cei mai mulți dintre ei cred că nu este o soluție bună să muți 80 de comercianți din piață împreună ce cei circa 60 care vând de obicei în zona descoperită din spatele pieței. Una dintre femeile evacuate în spatele pieței a spus:”Vedeți câtă densitate de oameni este aici? Cum să nu intre Covid-ul? Până acum nu am avut nici un caz, oamenii au păstrat distanțarea, administratorul cu oamenii au pus folie în fața tarabelor, ne-a spus ca fiecare să aibă mască și să nu intre nimeni fără mască.”
Mulți dintre ei se plâng că unele spații închise, precum Mallul sau Bazarul, au rămas deschise, în timp ce piețele au pus lacătul pe ușă. Unul dintre protestatari a adăugat:”Că nu mai este voie să se vândă în piață, în spațiu închis. Dar magazinul din piață este spațiu închis? De ce funcționează Mallul, Bazarul, dacă este spațiu închis? Prin metoda asta ei vor să distrugă producătorii agricoli.”
Și comercianții de flori au avut aceeași soartă. Li s-a transmis să elibereze piața, iar rând pe rând, oamenii s-au conformat. Unii și-au mutat florile pe trotuarul din fața Pieței Mari, dar alții au preferat să plece acasă cu tot cu marfă, motivând că la temperaturi scăzute florile ar fi afectate. De temperaturile joase le este frică și celor mai vârstnici dintre oamenii pieței, care se tem că va fi greu pentru ei în această perioadă. O femeie care strângea supărata marfa de pe tarabă ne-a spus: ”Nu facem față, afară nu facem față, nu avem cum. Avem o etate, am muncit atâta și stăm acum în frig. Nu avem cum să stăm afară. Vă dați seama că suntem oameni bătrâni, nu?”
Primarul Ion Lungu a ajuns în piață, în încercarea de a dezamorsa conflictul
Comercianții l-au așteptat pe primarul Ion Lungu pentru a-și expune nemulțumirile, în tentativa de a ajunge la un numitor comun. Discuțiile cu edilul sucevean au fost aprinse, oamenii acuzând că nu a fost tocmai cea mai bună măsură care se putea lua. Ion Lungu i-a înțeles, dar crede că sănătatea oamenilor e pe primul loc în aceste momente grele:”Eu sunt din filmul ăsta. Eu am vândut în piață și noaptea, și ziua, și iarna, în piețe descoperite. Veneam de la 12 noaptea, să prind o masă pe vremea lui Ceaușescu. Dar lucrul cel mai important este sănătatea oamenilor. Eu vă doresc multă sănătate, dar între a sta o zi aici în frig și a sta o zi la spital, pe ATI, unde sunt mari drame, eu zic că-i mai bine să stăm aici.”
Ion Lungu a mai precizat că nici nu se pune problema ca activitatea în interior să se poată derula ca până acum, după ce”specialiștii au stabilit că în aceste spații închise, în care majoritari atât la cumpărători, cât și la vânzători, sunt persoanele vârstnice, există un risc ridicat de infectare. Ca atare s-a luat această măsură pe termen de 30 de zile, noi am percutat și am montat această piață temporară în aer liber, la fel ca la Burdujeni, pentru a da posibilitatea producătorilor autohtoni să le asigurăm în această perioadă spații de vânzare.”
Autoritățile au în plan, în perioada imediat următoare, deschiderea unor piețe volante în aer liber, unde producătorii să-și poată vinde recoltele de toamnă.