Candidații Pro România Suceava pentru posturile de senator și deputat, Octavian Ilisoi și Cătălin Nechifor, cer Guvernului să aplice urgent o serie de măsuri sociale și economice care să nu ducă la ruină sute de mii de familii și mii de companii.
Cei doi reprezentanți ai partidului, reprezentat la nivel național de ex-premierul Victor Ponta, cer ca venitul minim de criză să fie 2.000 de lei/lunar pentru persoanele singure, 1.500 de lei/lunar pentru fiecare membru al familiei, fără să poată fi depășită suma de 4.500 de lei/lună pentru o familie. Acest venit se va acorda prin plata de către stat a diferenței dintre veniturile realizate și nivelul garantat menționat, respectiv jumătate în bani și jumătate în tichete valorice pentru produse alimentare și sanitare de strictă necesitate.
Octavian Ilisoi și Cătălin Nechifor mai susțin reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole și alimentare și pentru serviciile din HORECA.
”Anularea unor obligații fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri, cum ar fi impozitul pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microîntreprinderi, taxele și impozitele datorate activelor corporale neutilizate din cauza restricțiilor și interdicțiilor administrative. Statul va acoperi 50% din chiriile aflate în plată pe perioada nefuncționării IMM-urilor din cauza restricțiilor impuse de autorități. Amânarea pentru 2022 a ratelor aferente finanțărilor la bănci și IFN-uri și prelungirea maturității cu perioada de grație. Deschiderea tuturor afacerilor închise de măsurile guvernului Orban. Măsura închiderii se poate lua doar în situația apariției unor focare de infecție COVID-19 în respectivele locații”, au mai arătat reprezentanții Pro România Suceava.
Chiar și în actualele condiții, cei doi candidați susțin revenirea la formula de educație față în față în școală, soluția reîntoarcerii în condiții de siguranță în școli fiind o testare repetată a tuturor celor din sistemul de învățământ. Această cerință se bazează pe faptul că și în celelalte țări europene afectate de pandemie și în care s-au aplicat restricții școlile au rămas deschise.
”Referitor la sănătatea publică, cerem și vom aplica un Program Național de Testare COVID-19 a tuturor românilor, cu decontarea testelor de către stat, vom înființa Centrul Național de Plasmă Convalescentă și vom încuraja și motiva românii care s-au vindecat de COVID-19 să doneze sânge și vom iniția un Program Național de Imunizare pasivă împotriva COVID-19 prin administrarea de anticorpi de la persoanele care s-au vindecat, fie prin administrarea de seruri de anticorpi specifici/monoclonali obținuți în laboratoarele de cercetare”, au mai arătat Octavian Ilisoi și Cătălin Nechifor.