Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2020 - Anul XXV, nr. 262 (7567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Cum avem grijă de ochii școlarilor noștri”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pandemia de noul coronavirus a schimbat anul acesta modul în care învață copiii. Scenariile de reluare a activităților școlare variază de la o instituție la alta și de la o regiune la alta. Școlile pot să funcționeze după scenariul verde, toți copiii la școală, după scenariul galben (hibrid), când copiii merg o săptămână la școală, o săptămână fac lecții online, prin rotație, sau după scenariul roșu, în care elevii fac cursuri exclusiv online.

Mulți elevi suceveni învață după modelul hibrid sau exclusiv online, acest sistem fiind o nouă experiență pentru toți cei implicați. Ziua clasică de studiu este alterată ca structură pentru părinți, ei fiind puși de multe ori în fața faptului că nu îi pot supraveghea pe copii în timpul orelor online. Învățătorii și profesorii sunt în fața provocării de a crea legături cu copiii prin intermediul ecranelor.

 

Numărul pacienților cu miopie s-a dublat în ultimii 6 ani

Am aflat de la medicului oftalmolog Anca Trifina, de la Clinica Oftalmologică Medoptic Suceava, că pentru elevi ziua de studiu s-a modificat radical, și nu în sensul bun. „Condițiile de studiu individual nu sunt benefice din multiple motive: poziția incorectă, privirea 5 - 7 ore cu ochii la distanță mică în ecrane și lipsa legăturii cu profesorul devin rapid reale probleme. În acest fel, riscul apariției miopiei crește. O persoană cu miopie vede bine de aproape, în carte sau în telefon, dar obiectele mai îndepărtate nu au claritate și contur. Numărul pacienților cu miopie s-a dublat în ultimii 6 ani, în consecință sunt tot mai mulți copii cu miopie în prezent, față de anii anteriori”, a explicat medicul oftalmolog Anca Trifina.

 

Recomandările specialistului

Specialistul de la Medoptic a adăugat că miopia tinde să se accentueze și să se accelereze în copilărie, iar miopiile mari asociază risc crescut de boală oculară la adult. În prezent, dacă elevii poartă ochelari, spune medicul Anca Trifina, „putem face ceva să stopăm înrăutățirea vederii lor. Putem evalua riscul apariției și dezvoltării miopiei. Miopia apare când globul ocular crește rapid ca dimensiune în copilărie, continuă să crească după 10 - 12 ani sau crește din nou în viața adultului. Factorii genetici, de mediu și caracteristicile individuale contribuie la creșterea în exces”.

La copilul mic, miopia progresează mai repede, pentru că globii oculari cresc mai repede, dioptriile ducând la valori înalte ale miopiei, ochelari mai mari și alte riscuri de sănătate oculară.

Vă oferim câteva recomandări care vin de la medicul oftalmolog Anca Trifina, pentru prevenirea miopiei și oboselii oculare în contextul învățământului online: poziție corectă, ca în bancă, cu spatele drept; vizualizarea ecranelor la distanța de 60 - 70 cm, cu ochii situați la 10 cm deasupra centrului monitoarelor; o poziție care să permită scrisul și cititul fără modificarea poziției trunchiului; sunt recomandate ecranele de dimensiune medie, situate corect pe birou (laptopurile sunt prin construcție făcute sa fie folosite mai aproape de ochi, la 50 cm); pauze reglementate, în care nu se joacă pe calculator sau tabletă; protecție de razele UV emise și de tehnologia led modernă, raze ce trec prin structurile ochiului în special pentru cei cu ochi albaștri și verzi, în doze cumulative toată viața; lacrimă artificială cu protecție pentru razele UV; odihnă și somn; ore de joacă în aer liber, plimbări și sport; pentru fiecare 20 minute în care ochii au privit un ecran de aproape, aceștia trebuie relaxați privind minim 20 de secunde la distanță mai mare de 6 metri.

 

Nu neglijați primele simptome ale miopiei!

Peste 25% dintre copii petreceau și înainte peste trei ore pe zi în fața calculatorului. Acum, la acestea se adaugă și orele dedicate învățământului online. Oboseala oculară asociată utilizării calculatorului se instalează pe nesimțite, în timp, iar pacienții, spun specialiștii oftalmologi, pot prezenta: încețoșarea vederii; durere de cap; tensiune oculară; dureri musculare la nivelul cefei, gâtului și spatelui. „Aceste simptome nu trebuie neglijate. Tratamentul miopiei trebuie adresat prompt, cu ochelari, lentile de contact multifocale, lentile ortokeratologice de noapte sau ochelari cu lentile adaptate. Studiile arată și importanța instilării de atropine în concentrație pediatrică, care paralizează temporar acomodația”, a completat medicul Anca Trifina. Detalii despre activitatea Clinicii oftalmologice Medoptic se găsesc pe site-ul: medoptic.ro și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/medoptic.ro/.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cum avem grijă de ochii școlarilor noștri”.
 Vizualizări articol: 2189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Cum avem grijă de ochii școlarilor noștri”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei