Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2020 - Anul XXV, nr. 261 (7566)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Forță de muncă specializată

Înființarea de clase cu învățământ dual, sprijinită de EGGER la Suceava și Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Siguranța găsirii unui loc de muncă, cu salarii motivante, bani câștigați încă de pe băncile școlii, dar și o mult mai bună pregătire teoretică și practică sunt doar câteva dintre beneficiile de care au parte elevii care sunt înscriși la clasele de învățământ dual – o formă de școlarizare care va deveni foarte căutată.

În Suceava, unul dintre principalii susținători ai acestui tip de învățământ este  EGGER, companie care a demonstrat că este preocupată de pregătirea forței de muncă tinere din comunitatea locală.

În prezent, clase cu învățământ dual, înființate cu sprijinul EGGER, funcționează în municipiul Suceava, dar și în orașul Siret, elevii înscriși în program beneficiind de numeroase avantaje, precum bursa lunară de 400 de lei, transport gratuit de la liceu la fabrică și înapoi, instruire teoretică și practică de la profesori specializați și specialiști în domeniu, dar și mai multe oportunități de angajare.

Prima clasă de învățământ dual înființată a fost cea de la Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” din municipiul Suceava, în 2019, pentru specializarea “Electrician exploatare joasă tensiune”, la care sunt înscriși 27 de elevi, din care 21 elevi repartizați către compania EGGER.

De anul acesta există o clasă de învățământ dual înființată cu sprijinul EGGER și la Siret, la Colegiul Tehnic Lațcu Vodă, pentru specializarea “Mecanic Utilaje și Instalații ȋn Industrie”, la care sunt înscriși 20 elevi, din care 10 elevi  repartizați către compania EGGER.

În ambele situații, beneficiile participanților constau în:

  • Instruire teoretică cu profesori specializați în domeniu, la colegii;
  • Instruire practică la sediul EGGER sub îndrumarea unor mentori specialiști;
  • Bursă lunară de 400 de lei (200 de lei din partea EGGER + 200 de lei din partea statului);
  • Transport gratuit pe perioada practicii (de la liceu la fabrică și retur);
  • Echipament de lucru și de protecție pe perioada practicii;
  • Prioritate de angajare la EGGER după absolvire;
  • Diplomă recunoscută pe plan european;
  • Perspective de dezvoltare a carierei.

În ambele cazuri, intențiile de viitor sunt orientate spre îmbunătățirea programelor existente, prin adaptarea la specificul companiei.

“Compania EGGER se implică în comunitate prin investirea de resurse umane, timp și materiale în diferite programe de formare pentru tineri.

Prin participarea activă la învățământul dual din cele două colegii, <Samuil Isopescu> și <Lațcu Vodă>, compania noastră oferă posibilitatea dezvoltării competențelor tehnice ale elevilor în meserii relevante pe piața muncii, cea de electrician, respectiv mecanic, astfel încât, după finalizarea celor 3 ani de studii, să facilităm integrarea acestora pe piața muncii.

Mai mult decât atât, vom oferi absolvenților celor două clase duale posibilitatea angajării cu prioritate în cadrul companiei noastre din Rădăuți”, a declarat Daniela Ungureanu, Director Resurse Umane Divizia Est România/ Rusia/CEE în cadrul Grupului EGGER.

Elevii ambelor clase de învățământ dual au în programul de învățământ din acest an școlar perioade în care se vor deplasa la sediul EGGER din Rădăuți, pentru efectuarea practicii în domeniul pentru care au optat, acolo având la dispoziție două laboratoare interne, dotate cu tehnică de ultimă generație - unul pentru specializarea “Electric” și unul pentru “Mecanic”.

Mai exact, elevii de clasa a IX-a de la Colegiul ”Lațcu Vodă” Siret urmează să efectueze 5 săptămâni de practică în domeniul mecanic în perioada verii 2021, pe când cei de clasa a X-a de la Colegiul ”Samuil Isopescu” urmează să efectueze 19 săptămâni de practică în domeniul electric în cadrul EGGER România.

 

“Meseria e brățară de aur”

Tinerii care urmează învăţământul profesional dual au posibilitatea să înveţe o meserie în domeniul tehnic care este foarte căutată peste tot în lume şi dobândesc o calificare care să le permită integrarea rapidă în câmpul muncii.

Asta o spun nu doar profesorii, ci și angajatorii care s-au încumetat să susțină financiar această formă de învățământ.
“La CT <Samuil Isopescu> clasa de învățământ dual <Electrician exploatare joasă tensiune> a fost înființată anul trecut, acum elevii sunt deja într-a X-a, iar o parte dintre ei au venit de la Rădăuți la Suceava tocmai datorită implicării companiei EGGER.

Avem o colaborare foarte bună cu ei, ne-am dori așa ceva de la toți operatorii economici, le-au creat elevilor toate condițiile de practică, iar la fabrică merg însoțiți de un tutore, iar tot ei le asigură transportul, dus-întors.

Mai mult, sunt foarte implicați în ceea ce fac, au venit de foarte multe ori și la ore, să vadă cum se desfășoară, ce dotări materiale sunt, au adus aparatură, manuale, mobilier școlar etc… Prin tot ceea ce fac este un câștig pentru elevi, care în primul rând primesc susținere financiară – bursele de 400 de lei lunar, susținere materială – dotările de laborator, de clasă,  dar, cu siguranță, este un efort pentru agentul economic.

Ce am apreciat mult la ei e faptul că au privit ca un întreg teoria, laboratorul și practica, de asta au și venit cu sponsorizări, să îmbunătățească condițiile de lucru și la școală, pe lângă ce le-au pus la dispoziție la fabrică, încât au făcut un tot unitar, motiv pentru care se văd și rezultate foarte bune.

Pentru elevii care fac parte din acest program educațional este o șansă în plus să se integreze în piața muncii, cu siguranță vor găsi un loc de muncă acolo sau în altă parte, pentru că sunt bine pregătiți, au clar un avantaj”, consideră  directorul Colegiului Tehnic “Samuil Isopescu”, Delia Irimia.

Unitatea de învățământ suceveană se remarcă prin existența a patru grupe de învățământ dual, pe lângă EGGER având parteneriate cu ELCO, Railex și SUMEC.

Faptul că înveți o meserie foarte căutată, într-un domeniu tehnic, de la specialiști, fără nici o obligație ulterioară, este considerat un mare avantaj pentru elevi și de către conducerea Colegiului Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret.

“Este primul an în care am reușit să colaborăm cu EGGER, avem înființată clasa de învățământ dual pentru specializarea mecanic utilaje industriale, la care s-au înscris elevii imediat după terminarea clasei a 8-a. O parte dintre ei au venit la noi special pentru asta, au părinți care lucrează la EGGER și vor să ajungă să lucreze și ei tot acolo. Important este de menționat faptul că nu sunt condiționați de angajarea la cei care susțin acest tip de învățământ, nu există nici un contract care trebuie onorat la finalul școlii profesionale.

Unii s-au temut să opteze pentru acest tip de învățământ, care reprezintă o șansă în plus pentru ei, crezând că la final vor fi obligați să lucreze acolo unde merg să facă practică. E treaba lor ce fac la final, unde se angajează, ce li se oferă este o șansă în plus, fără nici o obligație.

Consider că acesta este modelul de viitor pentru învățământul românesc, cât mai mulți tineri să se califice într-o meserie făcând practică la operatori economici, având la dispoziție dotări și utilaje pe care nu le găsesc nicăieri altundeva, decât în poze sau la TV. Una e să înveți doar teoretic și alta să vezi cum se face efectiv treaba. Teoria trebuie îmbinată cu practica, așa se învață cel mai bine o meserie!”, afirmă Cezar Platec, directorul Colegiului Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret.

Atât la Suceava, cât și la Siret se pregătesc viitorii specialiști, în domenii care au cu adevărat căutare și le asigură oricând un loc de muncă bine plătit.

Bunicii și părinții noștri aveau o vorbă, valabilă și în ziua de azi – “meseria e brățară de aur”.

 

Sponsorizări de 110.000 de lei, pentru dotarea celor două colegii tehnice

Un alt aspect important al implicării EGGER în comunitate, prin susținerea învățământului dual, este cel legat de dotările de care beneficiază cele două colegii tehnice, ca urmare a sponsorizărilor făcute de compania cu sediu la Rădăuți.

La Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu” EGGER a donat parchet, manuale de specialitate, calculator, videoproiector, aparate electrice și de măsurare - necesare orelor de laborator, rucsacuri și PAL melaminat în valoare de aproximativ 65.000 de lei.

La Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă”, compania de prelucrare a lemnului a donat bancuri de lucru, menghine, scaune și PAL melaminat în valoare de 45.000 de lei.

În total, dotări în valoare de 110.000 de lei au fost oferite de EGGER, cu contracte de sponsorizare, celor două unități de învățământ, spre beneficiul a sute de elevi sau chiar al mai multor generații.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înființarea de clase cu învățământ dual, sprijinită de EGGER la Suceava și Siret.
 Vizualizări articol: 1579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înființarea de clase cu învățământ dual, sprijinită de EGGER la Suceava și Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei