Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava anunță controale riguroase, începând de săptămâna viitoare, în școlile sucevene, pentru verificarea predării online. Inspectorul școlar general adjunct al IȘJ SuceavaIoan Puiu a declarat că a trimis tuturor școlilor o adresă prin care le cere să specifice ce platformă folosesc pentru predarea online. „Începem de săptămâna viitoare controale riguroase, pentru că avem sute de semnale de la elevi și părinți care ne sesizează că unele ore nu se fac cum trebuie, altele nu se fac deloc. Vrem să știm cum lucrează fiecare profesor. Avem semnale că unii profesori nu se țin de program sau nu desfășoară o activitate didactică de calitate, deși ei sunt plătiți pentru asta. Inspectorii vor verifica modul în care cadrele didactice își desfășoară lecțiile. Intenția noastră este să facem inspecții exact pe această direcție, să vedem cine și cum își face treaba în predarea online. Și așa copiii au de suferit din cauza modului în care este organizată acum școala, dar cursurile online, acolo unde se impun, trebuie neapărat făcute la modul cel mai serios, ca să nu piardă elevii din materie”, ne-a spus miercuri prof. Ioan Puiu, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Suceava.
Schimbarea scenariului
Nemulțumirea inspectorului general adjunct vine și din faptul că multe școli din județ au solicitat DSP-ului scenariul roșu, deși ar fi putut să opteze pentru scenariul hibrid sau scenariul verde. „Nu pot să înțeleg în totalitate de ce unele școli vor să funcționeze pe scenariul roșu. Poate că sunt și profesori cu probleme de sănătate, cu comorbidități, le înțeleg frica, dar, totuși, cei care suferă cel mai mult sunt elevii. Am avut o ședință în care le-am solicitat directorilor de unități școlare să reanalizeze situația din școlile pe care le coordonează. Au posibilitatea să propună Direcției de Sănătate Publică schimbarea scenariului din roșu în galben sau verde. Unii directori au spus că vor convoca consiliile de administrație și vor propune zilele acesta ieșirea din scenariul roșu, pentru ca începând de săptămâna viitoare să cheme copiii la școală”, a completat inspectorul Ioan Puiu.
Responsabilitatea cade pe umerii directorilor de școli
Statul elevilor acasă, pentru învățământ online, înseamnă, în multe cazuri, statul a cel puțin unui părinte acasă, cheltuieli bugetare mai mari, iar calitatea actului didactic nu este nici pe departe cea care se obține în sala de clasă, spun reprezentanții părinților. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor reveni la școală pentru a se pregăti de evaluarea națională și bacalaureat 2021, însă nu a precizat când vor fi chemați fizic la ore elevii din clasele terminale. Inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu spune că nu numai elevii din clasele terminale trebuie să meargă efectiv la școală, ci și preșcolarii și elevii din clasele primare (clasele I-IV). Trebuie redeschise gradual cât mai multe unități de învățământ, tocmai pentru a da posibilitatea copiilor să revină în spațiul școlii și să facă ore de pregătire cu profesorii pentru examenele naționale, a sugerat Monica Anisie, doar că toată responsabilitatea cade pe umerii directorilor de unități școlare. Ei pot să propună Direcțiilor de Sănătate Publică scenariul după care vor să funcționeze.