N-aș fi scris acest material dacă nu aș fi auzit-o miercuri în conferință de presă pe dr. Dana Costea, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, susținând că anchetele epidemiologice se fac în maxim două-trei zile de la data în care bolnavul este confirmat pozitiv. Din păcate, cu toată considerația pentru doamna dr. Costea, lucrurile nu stau nici pe departe așa.
Înțeleg că este un volum foarte mare de muncă, nimeni nu poate contesta, dar cred că nu rezolvăm nimic dacă încercăm să ascundem realitatea. Nu avem resurse umane suficiente? O recunoaștem, asta e. Și găsim soluții. Sau măcar căutăm. Dar recunoaștem adevărul, cruntul și crudul adevăr. Nu încercăm să scăpăm de problemă, spunând că “anchetele epidemiologice se fac la cel mult 2-3 zile de când pacienții au fost depistați pozitiv”.
Vă dau cazul unui coleg de-al meu de redacție. A fost confirmat pozitiv pe 13 octombrie (test făcut la laboratorul Spitalului Județean) și până pe 26 octombrie (inclusiv) a stat în izolare. Din păcate, și părinții au fost infectați. Mama e bine, tatăl, însă, în spital.
În cazul colegului meu, au trecut patru zile de când a terminat perioada de izolare de 14 zile și nu l-a sunat absolut nimeni să îl întrebe cu cine a intrat în contact direct. Deși avea toate datele pregătite (din fericire, toți contacții lui direcți s-au izolat de bunăvoie, unul dintre ei fiind ulterior și confirmat pozitiv).
La două zile după ce a fost confirmat pozitiv, a primit pe Whatsapp „Decizia de confirmare a izolării” (de la 13.10 la 26.10), de la un număr necunoscut, despre care ulterior a aflat că aparține unei angajate a DSP Suceava.
Adresa locației unde se izolase era greșită, așa că i-a trimis adresa corectă, tot pe Whatsapp, și i-a comunicat respectivei doamne că îi stă la dispoziție cu toate datele de care mai are nevoie, fie în scris, fie telefonic. Asta a fost tot. Nu i-a mai scris nimeni de la DSP. Și nici nu l-a mai sunat cineva.
Doar poliția locală a început din a doua săptămână să-i facă cu mâna la geam, în procedura de verificare a izolaților.
Vă spuneam mai sus că unul dintre contacții direcți ai colegului meu a fost și el confirmat pozitiv. Azi, joi, 29 octombrie, iese din izolare. Au trecut cele 14 zile. Miercuri, pe 28 octombrie, după 12 zile de izolare, l-au sunat de la DSP să-l întrebe de contacții direcți. După 12 zile.
Pe mama colegului meu, aflată și ea în izolare, au sunat-o tot miercuri (28 octombrie) de la DSP Suceava să-i spună că, fiind contact direct cu soțul ei, confirmat pozitiv după ea, mai trebuie să mai stea în izolare alte 14 zile. Ulterior, după ce o colegă de redacție s-a interesat la DSP de unde “procedura asta nouă”, au revenit cu un telefon și i-au spus că nu trebuie să mai stea în izolare nici o zi în plus față de cele 14 stabilite inițial. A fost o greșeală...
Sunt doar câteva exemple. Și cu siguranță sunt multe altele. Exemple care contrazic declarațiile autorităților. Repet, știu că e un volum foarte mare de muncă, că sunt oameni puțini, dar a ascunde problemele cu care ne confruntăm nu e o soluție.
Nu se comunică, nu se recunoaște faptul că unele instituții sunt depășite (aș spune că, în situația de față, este ceva absolut normal), nu se explică clar de către oficialități de ce se schimbă procedurile, atunci când se schimbă etc. De ce nu mai ai nevoie de test negativ pentru a fi declarat vindecat, de ce testul covid poate fi pozitiv și după 90 de zile de la infectare, dar nu este nici o problemă și alte mărunțișuri de genul acesta. Nu se comunică, clar și oficial, dar ne mirăm de ce există atâția negaționiști, de ce apar atâtea teorii ale conspirațiilor.
P.S. La conferința de presă, un coleg îi spune dr. Dana Costea, cea care coordonează anchetele epidemiologice: “Știu cel puțin cinci cazuri de persoane confirmate pozitiv care nu au fost contactate pentru ancheta epidemiologică”
Răspunsul: “Probabil sunt dintre cei pentru care fie nu am avut numărul de telefon, fie nu au răspuns la telefon”.