Patru persoane, dintre care două femei, au fost condamnate luni de magistrații de la Tribunalul Suceava. Cu toții au fost găsiți vinovați de comiterea a câte două infracțiuni, respectiv constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Pedeapsa cea mai grea o are Traian Torac, care mai avea și o condamnare mai veche cu suspendare. Acesta va avea de stat la închisoare 4 ani și 6 luni. În celelalte trei cazuri soluțiile sunt identice, respectiv 3 ani cu suspendare sub supraveghere, și îi vizează pe Răzvan-Vasile Curaciuc, Marina Caraciuc și Anișoara Hențar. Pentru cei trei s-a mai stabilit și obligativitatea de a presta timp de 100 de ore o activitate neremunerată în cadrul Primăriei municipiului Rădăuţi sau Primăriei comunei Brodina. Sentința dată la Tribunalul Suceava nu este însă definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
Au trecut ilegal frontiera oameni din Bangladesh, India sau Pakistan
Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au acţionat împotriva unor suceveni despre care existau date şi informaţii că, în perioada martie-septembrie 2019, au fost implicaţi direct în trecerea pe teritoriul judeţului nostru a şapte grupuri frauduloase de migranţi, totalizând peste 20 de oameni din Bangladesh, India sau Pakistan. Cu prilejul declanșării anchetei, trei dintre inculpați au și fost arestați, iar ulterior cercetați în libertate. Este vorba de Traian Torac, Răzvan-Vasile Curaciuc şi Anişoara Herţar.
Cum funcționa sistemul cu ajutorul ucrainenilor
Din cercetările celor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, rezultă că persoanele condamnare, cu complicitatea unor ucraineni neidentificaţi, au constituit un grup infracţional organizat, acţionând împreună şi în mod coordonat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.
Mecanismul grupării era destul de bine pus la punct, rezultă din cercetări: un cetăţean ucrainean neidentificat se ocupa de racolarea şi preluarea unor grupuri de migranţi de pe teritoriul Ucrainei, pe care îi transporta până la frontiera adiacentă comunelor Brodina şi Ulma.
Aici, un alt ucrainean îi îndruma şi călăuzea peste frontiera verde, iar în cursul nopţii îi transfera lui Traian Torac, care la rândul său îi călăuzea şi îndruma pe o porţiune din traseu, după care erau preluaţi într-un autoturism condus de Anişoara Henţar. În acest timp, Răzvan Vasile Curaciuc și soția acestuia supravegheau teritoriul şi căile de comunicaţie, pentru a observa şi transmite date referitoare la prezenţa sau poziţionarea în zonă a patrulelor de poliţie de frontieră.
Din anchetă mai rezultă că migranţii erau transportaţi apoi de către Traian Torac şi Anişoara Henţar până la o locaţie din Brodina, unde erau adăpostiţi pentru scurte perioade de timp.
Cei trei inculpaţi arestaţi sunt acuzaţi şi că transportau migranţii, folosind două autoturisme, din care unul cu rol de antemergător, până în Rădăuţi sau Suceava. De aici, migranţii trebuiau să se deplaseze pe cont propriu către zone de vest ale ţării, pentru a li se organiza ieşirea în mod ilegal din România către Ungaria.