La finele săptămânii trecute, reprezentanții Hergheliei Rădăuți au scris istorie la finala Campionatului Național de Anduranță, desfășurat la Constanța.
Caii și călăreții deopotrivă, dar și echipa din spatele acestora, au demonstrat că la Rădăuți, în frumoasa Bucovină, s-au pus bazele unei școli de anduranță care aduce deja rezultate remarcabile.
Echipa Hergheliei Rădăuți, care a participat la proba de 80 de km în finala Campionatului Național de Anduranță, cu trei călăreți și trei cai Shagya arab, a câștigat detașat competiția, dar nu oricum, ci întreg podiumul!
Locurile I, II și III au fost ocupate de trei vajnici călăreți - Mihai Costică Hîj, Ștefănuț Petru Hîj și Cornel Gherman, cu cai Shagya arab crescuți și antrenați la Herghelia Rădăuți - singura rasă de cai de cavalerie ușoră creată de austrieci pentru anduranță.
Datorită lor, podiumul concursului a fost în întregime “verde”, aceasta fiind culoarea Clubului Hipic Romsilva, din care fac parte.
Clubul Hipic Romsilva este coordonat prin Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor din cadrul RNP – Romsilva şi este afiliat la Federaţia Ecvestră Română.
“Ai noștri ca brazii au câștigat în stil de mare campioni, de la prima buclă (sunt trei bucle, de 30 km, 60 km și 80 km). La toate controalele caii s-au comportat excelent, s-au distanțat de restul plutonului, iar pulsul și-a revenit foarte rapid. Timpii de revenire extraordinari dovedesc că pe lângă moștenirea genetică au avut parte și de un bun antrenament, la toate capitolele”, a remarcat șeful hergheliei Rădăuți, inginerul Gheorghe Olarian.
Rezultate remarcabile au fost obținute de echipele de cai și călăreți de la Rădăuți și la proba de 60 de km, la care frații Gabriel și Clara Maciuc au luat locurile II și III, îmbogățind astfel palmaresul Clubului Hipic Romsilva, care are toate șansele să se situeze anul acesta pe locul I la nivel național.
Rezultatele deosebite ale celor urcați pe podium li se datorează și celor din echipa de susținere - Sorinel Trofin, Angela Maciuc, Ionela Maciuc, Leonte Maciuc, care, la fel ca echipele tehnice de pe margine la cursele de mașini, au un rol important la parcurgerea fiecărei bucle.
Remarcabil este și efortul familiei Maciuc, prezentă atât în teren, cât și pe margine, toți membrii acesteia, părinți și copii, practicând acest sport ecvestru și fiind susținători activi ai mișcării de anduranță.
Premiile “săltate” de caii și călăreții suceveni sunt cu atât mai valoroase cu cât au avut o concurență puternică, fiind peste 40 de participanți de la cluburi cu renume din țară.
“Rezultatele obținute reprezintă o încununare a muncii întregii echipe, inclusiv a sportivilor afiliați clubului. În ultima vreme constatăm o afluență însemnată de copii și tineri care vor să facă anduranță sub culorile clubului hipic Romsilva. Anduranța nu este un sport la îndemâna oricui, pentru că nu este ușor să faci o cursă de 80 de km, începând de la 8 dimineața, când se dă startul, până spre ora 16.00, când se încheie concursul. Necesită condiție fizică atât pentru călăreț, cât și pentru cal”, a adăugat șeful Hergheliei Rădăuți, inginer Gheorghe Olarian.
Mai mult, în urma rezultatelor notabile din ultima perioadă, prețul cailor de vânzare de la Herghelia Rădăuți a crescut foarte mult – situație verificabilă la licitațiile care sunt organizate în ultima perioadă, datorită faptului că acești cai sunt bine dresați și întreținuți.
Porțile Clubului Hipic Rădăuți sunt deschise tuturor iubitorilor de anduranță din Bucovina, iar la herghelie se găsesc minunații cai pur-sânge arab Shagya, care se pretează de minune pentru acest sport ecvestru.