Trei elevi suceveni, David Corneliu Turturean, Dragoș Andrei Sîrghi și Maurizio Pavel, au fost medaliați la Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA), competiție desfășurată online, în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020, competiție care și-a propus să îndeplinească, în acest an, misiunea Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA -2020), în contextul suspendării organizării acestei olimpiade internaționale din cauza pandemiei COVID-19.
Echipa României a obținut 3 medalii de aur, 4 medalii de argint, o medalie de bronz și o mențiune.
Pe baza acordului Comitetului Internațional al Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA), ce organizează această competiția internațională, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost desemnată să realizeze selecția a 20 de elevi din România pentru participarea la etapa internațională a acestui concurs.
Selecția s-a realizat în urma evaluării portofoliilor elevilor pe baza unor criterii și grile care au ținut seama de rezultatele obținute la olimpiada județeană de anul acesta (februarie 2020) și în urma rezultatelor obținute la olimpiada națională și internațională de anul trecut.
La această selecție s-au putut înscrie atât elevi juniori, cât și seniori în domeniul astronomiei și astrofizicii. Selecția lotului României a fost coordonată de lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul departamentului Observator Astronomic de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Probe dificile
În perioada 25 septembrie – 27 septembrie 2020 s-au desfășurat probele individuale ale competiției Global e-Competition on Astronomy & Astrophysics (GeCAA).
La probele individuale au participat doar primii 10 elevi calificați în ordinea descrescătoare a punctajului.
În perioada 28 septembrie -14 octombrie 2020 a avut loc Group Competition (adică proba pe echipe).
La proba pe echipe au participat următorii 10 elevi calificați în ordinea descrescătoare a punctajului. În perioada 28 septembrie - 22 octombrie s-a realizat evaluarea lucrărilor scrise. La această competiție au participat 40 de țări de pe toate continentele lumii. Elevii au susținut 3 probe și anume: proba teoretică, proba de analiza datelor și proba observațională.
Proba teoretică de anul acesta a fost deosebit de dificilă comparativ cu ceilalți ani de la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică. Elevii, pe timpul probelor, au fost înregistrați video și monitorizați în același timp de profesori din alte țări.
Premierea sucevenilor
Vineri, 23 octombrie, a avut loc festivitatea de premiere.
Echipa României, formată din 10 elevi, a obținut o performanță deosebită astfel: 3 medalii de aur, 4 medalii de argint, o medalie de bronz și o mențiune de onoare.
Din Suceava s-au calificat 3 elevi în lotul României, care au obținut următoarele rezultate: Elevul David Corneliu Turturean, din clasa a XII-a B, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, și membru al cercului de astronomie de la Palatul Copiilor, a obținut medalia de aur.
David a fost pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică la IȘJ Suceava, și de prof. Sorin Golda, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.
Elevul Dragoș Andrei Sîrghi, din clasa a X-a, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava / Palatul Copiilor din Suceava, a participat pentru prima oară la categoria seniori la această olimpiadă internațională și a obținut mențiune de onoare. Dragoș a fost pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar de fizică, și de prof. Carmen Amorăriței, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.
Elevul Maurizio Pavel, din clasa a XI-a, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” / Palatul Copiilor din Suceava, a participat la proba pe echipe și a obținut locul 3 în lume.
Maurizio a fost pregătit de prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar de fizică, și de prof. Sorin Golda, de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.
Premii individuale
La probele individuale au mai obținut medalie de aur următorii elevi: Gheorghe Cristian Ardeleanau, cl. a XI-a de la Liceul Internațional de Informatică București, Traian rareș Tuș, cl. a X-a de la Colegiul Național ,,Gh. Șincai” Baia Mare; Medalii de argint au obținut următorii elevi:
Daria-Teodora Hărăbor, cl. a XI-a de la Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Galați, Teodor Grosu, cl a XI-a de la Colegiul Național ,,Gh. Vrânceanu” Bacău, Flavia Pascal, cl. a XI-a de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” Piatra Neamț, Vasile Mihai, cl. a XII-a de la Liceul Internațional de Informatică București; Medalie de bronz a obținut Adrian Marian Țiripa, cl. a X-a de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” Brăila. La proba pe echipe elevul Vladimir- George Necula din cl. a –X-a de la Liceul Internațional de Informatică București a obținut locul 2.
Team Leaders și mentori ai României
Team Leaders și mentori ai României la această competiție internațională au fost: prof. dr. Petru Crăciun, inspector de fizică, IȘJ Suceava, prof. Dan Oniciuc, Colegiul Național ,,Petru Rareș” Piatra Neamț, prof. Lucian Stoian, Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu” Baia Mare, prof. Liliana Iacob, Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga” Brăila. Mentor - Raul Drăgoi, student an II, Facultatea de Fizică din cadrul Universității ,,Babeș-Bolay” Cluj-Napoca. Mentor - George Prodan, student an II, Facultatea de Fizică din cadrul Universității București.
„Ne bucurăm pentru performanțele deosebit de frumoase obținute de elevii noștri”, au spus, la final, profesorii coordonatori.