O femeie în vârstă de 43 de ani, din municipiul Suceava, a căzut, luni seară, de la etajul IV al apartamentului în care locuiește, pe strada Mărășești din Suceava. Personalul medical a găsit-o în viață, dar cu multiple leziuni. În scurt timp s-a aflat că femeia fusese externată din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în aceeași zi, după ce fusese internată timp de câteva zile, fiind infectată cu coronavirus, cu o formă ușoară de boală. Inițial, a avut tratament la domiciliu câteva zile, apoi a mers la spital pentru că avea simptome digestive și a fost internată în sectorul Covid.
Pacienta a fost externată după ce la testarea RT PCR a avut rezultat negativ, prin urmare era vindecată de Covid-19. Pe de altă parte, aceasta se afla sub tratament de mai multă vreme pentru depresie. Prin urmare, este posibil ca această combinație, depresie-Covid, să o fi adus într-o stare delicată, posibil chiar și foarte confuză.
Sora a găsit-o căzută pe spațiul verde din fața balconului
Femeia în vârstă de 43 de ani este profesor de matematică la o școală din orașul Salcea. Este căsătorită, iar soțul său este plecat la muncă în străinătate.
Luni seară, în jur de ora 19.00, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că o femeie s-a aruncat de la balconul locuinței din municipiul Suceava, strada Mărășești.
Cea care a sunat la 112 a fost sora femeii, care s-a dus s-o viziteze și s-a alarmat când aceasta nu i-a deschis ușa și nici nu a răspuns la telefon. Ulterior, a găsit-o căzută pe spațiul verde din dreptul balconului. Personalul de pe ambulanță a preluat-o cu diagnosticul de politraumatism sever prin cădere de la înălțime.
În urma căzăturii s-a ales cu fracturi costale, fractură de coloană, fractură de bazin, de femur și de gambă. A fost internata pe secția de Neurochirurgie – ATI și urmează să-i fie făcute mai multe intervenții chirurgicale.
Ieri, pacienta era mai stabilă hemodinamic în comparație cu seara precedentă, era conștientă și a discutat cu medicii. Aceștia spun că intervențiile chirurgicale pentru remedierea fracturilor vor fi prioritizate.
Stare de confuzie accentuată care a dus la accident sau tentativă de suicid?
Medicii psihiatri fac în mod evident legături între stările depresive și Covid-19 și spun că pacienții cu depresie sunt mult mai expuși la agravarea bolii în cazul în care sunt supuși unui stres major, cum este infectarea cu noul coronavirus. Vestea că sunt pozitivi la SARS-CoV-2 le accentuează depresia. De asemenea, psihiatrii afirmă că un număr semnificativ de persoane care au avut Covid au acuzat după boală o stare de „cap vătuit”, de confuzie. În aceste condiții, în cazul profesoarei nu poate fi exclusă o stare confuzională care să fi dus mai degrabă la o cădere accidentală decât la o tentativă de sinucidere.
Pacienți post-Covid își descriu adesea starea cu expresii de genul „nu mă mai recunosc”, „parcă nu mai sunt eu”, „nu mai am ideile clare în cap”.