miercuri, 21 oct 2020 - Anul XXV, nr. 248 (7553)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Sub patronajul Ministerului Culturii

„Atelierul Național de Folclor”, proiect cultural la care au participat artiști din mai multe zone ale țării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artiști din nouă zone folclorice ale țării au participat la proiectul „Atelierul Național de Folclor”, organizat de Asociația „10 pentru folclor”, sub patronajul Ministerului Culturii. Artiști populari îndrăgiți din toată țara au susținut seminarii de folclor prin intermediul cărora s-au străduit să convingă cât mai mulți părinți, elevi și profesori de necesitatea introducerii opționalului de folclor.

Anul acesta, proiectul „10 pentru folclor” împlinește 5 ani, timp în care, după cum susține Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului, „am adunat în caravana folclorului zeci de artiști profesioniști alături de care am susținut 46 de reprezentații artistice în județul Suceava, 10 în județul Maramureș și una în Botoșani. Astfel, am reușit să introducem câte o oră sau două de folclor în peste 450 de școli la nivelul județului Suceava. Suntem foarte bucuroși și onorați de dragostea și căldura cu care am fost întâmpinați peste tot și nu am dorit să rămânem datori. După cum am obișnuit deja iubitorii de folclor, la începutul fiecărui an școlar organizam o gală de premiere, având sprijinul Primăriei municipiului Suceava și al domnului primar Ion Lungu, în care anunțam finalitatea caravanei din februarie”.

 

Invitați

Anul acesta, în contextul pandemiei, nu s-a mai organizat ceva festiv și atunci a apărut ideea organizatorilor de a deschide online o școală de folclor care poate fi accesată gratuit https://www.facebook.com/scoala.de.folclor.romanesc și, în chip firesc, a apărut și necesitatea de a concepe și transmite materiale valoroase care să fie suport atât pentru profesorii care sunt interesați să predea opționalul de folclor, cât și pentru elevi. Pentru a face aceste materiale și mai atractive, Mihaela Bârsan a invitat artiști deja consacrați, tineri interpreți în ascensiune, dar și profesori dedicați.

La „Atelierul Național de Folclor” au participat maestrul coregraf Costinel Leonte, poliinstrumentistul Leonard Zamă, inspectorul școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică, Mihaela Zâna Bârsan (inițiator proiect) - realizator emisiuni folclorice și interpreți de muzică populară din Bucovina (Grigore Gherman, Ancuța Corlățan), Moldova (Constantin Bahrin, Dan Doboș, Fetele din Botoșani), Maramureșul istoric (Maria Luiza Mih, Voichița Costin, Ioan Costin), Ardeal (Ovidiu Homorodean), Banat (Florin Boita), Ținutul Pădurenilor (Bogdan Toma), Loredana Streche (Oltenia), Beatrice Băndoiu (Gorj), dar  și din Basarabia: Viorica Lupu și Nicu Mâță. Fiecare dintre participanți a susținut, prin cântec și discurs, o pledoarie în favoarea introducerii opționalului de folclor pe mai departe.

Interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean  a declarat: „Este minunat acest proiect și trebuie să ajungă la nivel național, deoarece promovează identitatea noastră națională. Eu sunt în familia 10 pentru folclor de 3 ani și datorită faptului că începând din acest an ni s-a alăturat și colegul meu hunedorean Bogdan Toma, sperăm ca în momentul în care vom putea organiza din nou acele întâlniri-spectacol să ducem caravana folclorului și în Hunedoara”.

La rândul său, bănățeanul Florin Boita a spus: „Am rămas impresionat de desfășurarea de forțe pe care am văzut-o în acest proiect. Povesteam colegilor din țară ce se întâmplă aici, la Suceava, și nu le venea să creadă că în zile de lucru sălile căminelor culturale erau arhipline, iar felul în care am fost primiți peste tot spune multe despre calitatea oamenilor care fac parte din proiect și modul exemplar de organizare și desfășurare a activităților din cadrul proiectului - 10 pentru folclor -, totul este gândit și pus la punct până în cel mai mic detaliu. Vă mulțumesc pentru că mi-ați dat oportunitatea de a participa la acest proiect unicat în țară”.

 

Parteneri

Anul acesta, ca urmare a celor 10 întâlniri-spectacol desfășurate în perioada 3-13 februarie, au fost introduse 135 de ore opționale de folclor, în 87 de școli din județul Suceava: „Suntem bucuroși să vedem că eforturile depuse de noi nu au fost în zadar nici anul acesta. De la an la an, oferta de opționale de folclor este tot mai diversificată și, întotdeauna, le stau la dispoziție profesorilor interesați să predea acest opțional, oferindu-le modele de opționale și chiar am participat la câteva activități mai deosebite organizate de colegii mei în cadrul orei de folclor” a spus reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Suceava în echipa „10 pentru folclor”, inspectorul școlar pentru arte, prof. Loredana Ceică.

Toate materialele realizate în cadrul „Atelierului Național de Folclor” vor fi prezentate exclusiv online, în perioada următoare, pe paginile https://www.facebook.com/10pentru.folcor https://www.facebook.com/scoala.de.folclor.romanesc , dar și pe https://www.youtube.com/channel/UCA8s76Bajh4lSSEaAR9zYeg?view_as=subscriber.

Proiectul a fost organizat de Asociația „10 pentru folclor” și s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, care a asigurat și finanțarea. „Țin să îi mulțumesc foarte mult domnului Bogdan Gheorghiu, ministru al Culturii, pentru faptul că ne-a sprijinit în realizarea acestui eveniment unic la nivel național, atât ca amploare, cât și ca diversitate în ceea ce privește zonele folclorice ale țării. Este foarte important să le oferim generațiilor care vin după noi o imagine corectă, de ansamblu în ceea ce privește folclorul românesc. Încet, încet satele îmbătrânesc și tradițiile sunt tot mai greu de dus pe mai departe, de aceea rolul școlii și al bisericii alături de familie devine atât de important, pentru că altfel există riscul ca în câțiva ani, nu foarte mulți, să ajungem în situația de a le pierde definitiv, reconstituirea acestora în baza arhivelor nefiind la fel de fidelă ca perpetuarea acestora din generație în generație. În egală măsură vreau să îi mulțumesc și domnului primar Ion Lungu, care fost alături de proiectul 10 pentru folclor încă de la început și, de la ediție la ediție, ne-a ajutat să creștem frumos, îndreptându-ne spre îndeplinirea altui obiectiv pe cât de îndrăzneț, pe atât de realizabil: transformarea Sucevei în capitala folclorului românesc. Aceleași mulțumiri speciale și pentru președintele Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, pentru că a girat acest proiect prin participarea Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu la fiecare ediție, rectorului Universității Ștefan cel Mare Suceava, domnului prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și directorului Casei de Cultură a Studenților Suceava, prof. Valentin Ianoș”, a concluzionat Mihaela Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Atelierul Național de Folclor”, proiect cultural la care au participat artiști din mai multe zone ale țării.
 Vizualizări articol: 1264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Atelierul Național de Folclor”, proiect cultural la care au participat artiști din mai multe zone ale țării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei