Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 oct 2020 - Anul XXV, nr. 247 (7552)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Pe meleaguri străine

Cea mai mare colecție de fluturi din România aparține unui sucevean, dar este expusă la Dorohoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De ce? Cum? În ce condiții? Acestea sunt trei întrebări care mi-au venit în minte când am vizitat Muzeul de Științe Naturale din Dorohoi în care am găsit cea mai mare colecție de fluturi din România. Colecție care a aparținut profesorului sucevean Ioan Nemeș. Firește, această impresionantă colecție trebuia să-și găsească locul acasă la cel care a trudit zeci de ani pentru a ajunge la dimensiunea de azi. Și tot în muzeul din Dorohoi sunt și o serie de obiecte personale care au aparținut regretatului profesor sucevean: diplome, printre care și cea în care a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Suceava, un scaun, o masă de lucru și două microscoape. De asemenea, este și o descriere pe scurt a contribuției lui Ioan Nemeș la dezvoltarea entomologiei, dar și câteva date biografice. Nicăieri nu se spune cum a ajuns ca un sucevean să îmbogățească un muzeu din Dorohoi.

 

Cum a ajuns colecția la Dorohoi și de ce s-au cramponat autoritățile din Suceava

Am reușit să aflu toate explicațiile dintr-un interviu pe care jurnalistul Tiberiu Avram, redactorul-șef al cotidianului Monitorul de Suceava, i l-a luat profesorului Ioan Nemeș pe când acesta avea vârsta de 78 de ani.

”Eu am vrut la Suceava, dar nu a vrut Suceava. Am făcut un memoriu prin care donam colecția, dar ceream să-mi recuperez acele entomologice și cutiile. Valoarea lor, pe ce am dat eu bani. Cam 200.000 de lei, o adevărată avere pentru acea vreme, prin ’70. Acum un ac entomologic costă între 800 și 1.500 de lei. Eu îmi făceam ace singur, din șufă. O desfăceam, o întindeam, aveam un procedeu al meu. Am și cumpărat multe, am cerut și prin Scînteia (n.r. – ziar din perioada comunistă), reușind să primesc 50.000 de ace, dintr-un total de 100.000 care au venit în țară, pe comanda mea. Celelalte au rămas la Muzeul Antipa. Eu mi le-am plătit pe ale mele”, a relatat profesorul Ioan Nemeș în interviul pe care l-a dat în cursul anului 2003.

Iar colecția de fluturi era tot mai aproape ”să zboare” din Suceava. Profesorul Ioan Nemeș: ”Eu mai cheltuisem mult și pe pachetele trimise în străinătate. Gândiți-vă cât mă costa un pachet trimis în Uruguay, spre exemplu. Plus că, întreaga mea colecție, de 5.000 de titluri, o donam muzeului. Doi ani a stat memoriul meu la cultură și nu a fost acceptat. La o sesiune de comunicări am discutat pe această temă, iar cei de la Dorohoi mi-au spus să vin la ei. Trebuia să donez colecția. Era casa plină și mirosea a naftalină peste tot, iar soția mi-a spus că nu se mai poate. Am făcut memoriul la Dorohoi, s-a făcut o comisie națională de evaluare și au acceptat să-mi dea 400.000 de lei. Mi-au dat banii în 8 ani, câte 50.000 de lei pe an”.

Și așa s-a scris o pagină neagră din istoria Muzeului de Științe din Suceava. Pentru cei care vor să vadă munca profesorului Ioan Nemeș, singura modalitate este o excursie la Dorohoi.

 

Cine a fost profesorul Ioan Nemeș

Supranumit ”omul cu o mie de idei”, Ioan Nemeș s-a născut în 1924. A urmat cursurile Liceului ”Ștefan cel Mare” din Suceava, pe care le-a terminat în 1943, cu media 10. Apoi, a studiat la Facultatea de Științe, secția fizică-chimie, secundar matematică de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ulterior, a absolvit și Facultatea de Farmacie, iar profesorii l-au rugat să aibă o carieră universitară. A revenit însă la Suceava, unde a activat ca profesor la Liceul ”Ștefan cel Mare” între 1948-1984. În timpul vieții a primit mai multe distincții și are meritul că în 1955 a reînființat Aeroclubul Suceava, unde a și fost președinte de onoare. A murit în ianuarie 2009, iar în toamna aceluiași an parcul central din municipiul Suceava a fost denumit Parcul Ioan Nemeș.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai mare colecție de fluturi din România aparține unui sucevean, dar este expusă la Dorohoi.
 Vizualizări articol: 2126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cea mai mare colecție de fluturi din România aparține unui sucevean, dar este expusă la Dorohoi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei