Ceea ce nu a reușit Guvernul a putut fi posibil la Dumbrăveni. 200 de elevi ai Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” au tablete pe care le pot folosi în cazul în care se trece pe scenariul roșu, iar cursurile se vor derula online. Tabletele, care au ajuns încă de la finalul lunii mai, și-au găsit utilitatea la finalul anului școlar trecut, fiind extrem de utile în special pentru elevii din clasele terminale. Lucrurile s-au mișcat extrem de rapid ca urmare a implicării primarului Ioan Pavăl, care a găsit un distribuitor și a putut aduce tabletele la Dumbrăveni într-un timp record.
”Noi am cumpărat 200 de tablete de două luni și jumătate, în perioada în care acestea trebuiau să vină de la Guvern. Pentru că lucrurile se mișcau foarte greu, am vorbit cu un distribuitor de la Romtelecom pe care l-am rugat să mă ajute”, a arătat Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni.
Chiar dacă nu s-a implicat în modul de distribuire a tabletelor, primarul spune că s-a ținut cont de anumite criterii.
”Le-am dat la copiii care sunt acasă în situații mai complicate, copii nevoiași, în familii unde sunt mulți copii și nu există 5-6 telefoane performante, iar cu 2 telefoane la 5-6 copii nu poți face interacțiunea cu profesorul și am decis să luăm cât ne permite bugetul nostru, iar cele 200 de tablete le plătim în rate, în decurs de 2 ani”, a menționat Ioan Pavăl.
Mihaela Apetrei, directorul Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni, a spus că se simte norocoasă că a găsit înțelegere și sprijin din partea conducerii primăriei. Faptul că primarul Ioan Pavăl s-a mobilizat exemplar a făcut ca la finalul lunii mai tabletele să ajungă la Dumbrăveni, aspect care s-a dovedit extrem de util, mai ales că s-a trecut la cursuri online încă de la mijlocul lunii martie.
”În primul rând am distribuit copiilor care erau în clasele terminale, elevi de clasele a VIII-a și a XII-a, care erau în prag de examen și erau disperați pentru că nu avea cine să-i ajute”, a precizat directorul Mihaela Apetrei.
Tabletele, o gură de oxigen pentru elevi și părinți
Părinții și elevii spun că aceste tablete au fost o adevărată gură de oxigen. Pentru Cătălina Pavăl, mamă a 6 copii, dintre care 5 la școală și unul la grădiniță, lipsa tabletelor nu putea fi suplinită cu ceea ce avea familia acasă.
”Am cinci copii la școală și unul la grădiniță. Cât a fost școala online ne-am descurcat un pic mai greu, dar ne-am descurcat. Tabletele ne-au ajutat, că doar pe un singur telefon, al meu, soțul fiind la muncă, iar noi fiind mai mulți am fi reușit cu greu să ne descurcăm”, a spus Cătălina Pavăl.
Și copiii sunt de părere că fără tablete le-ar fi fost aproape imposibil să interacționeze cu profesorii, deși spun că preferă să meargă efectiv la școală decât să facă ore online.
Valentina Pavăl este elevă în clasa a IV-a și a mărturisit că tableta nu mai are secrete pentru ea: ”Oricând nu înțeleg ceva la școală sau la unele exerciții caut aici și găsesc și e de mare ajutor”. Și sora ei, Doroteia, din clasa a II-a, a folosit tableta și a început să-i învețe secretele: ”Trebuia să intru pe zoom să îmi pun numele, doamna trimitea link, și mă vedeam cu colegii și cu doamna”.
Pentru ca acest proiect să prindă viață, Primăria Dumbrăveni a cheltuit circa 25.000 de euro. Primarul Ioan Pavăl spune că și celelalte tablete care vor veni de la nivel central vor fi utile și speră ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid. Între timp, între conducerea primăriei și cea a Liceului Tehnologic ”Mihai Eminescu” din Dumbrăveni există o colaborare strânsă.
”Sunt în contact permanent cu oamenii din conducerea școlii pentru a ține situația sub control. Se face dezinfecție în mod periodic, au primit dezinfectant și măști de protecție. Până acum, de la începerea școlii, nu sunt cazuri de copii sau profesori bolnavi și sper să nici nu apară”, a concluzionat primarul Ioan Pavăl.