Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 oct 2020 - Anul XXV, nr. 246 (7551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Învățământ

Activități educative în școlile sucevene, în săptămâna prevenirii traficului de persoane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În săptămâna prevenirii traficului de persoane, 12-18 octombrie, în școlile sucevene au fost organizate mai multe activități educative. În anul 2007, ziua de 18 octombrie a fost declarată Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. După cum a declarat inspectorul școlar prof. Tatiana Vîntur (IȘJ Suceava), „prin activitățile desfășurate în unitățile școlare în săptămâna prevenirii traficului de persoane s-a urmărit creșterea nivelului de conștientizare a problematicii traficului de persoane în rândul elevilor și familiilor acestora”.

 

Dialog. Strategii

La Școala Gimnazială Milișăuți, elevii din clasa a VIII-a, după o informare prealabilă și punând accent pe experiența personală, au concluzionat care sunt consecințele traficului de persoane, în general, și a minorilor, în special. Aceștia au propus câteva ,,strategii” pentru a ține la distanță traficanții mai ales în mediul virtual (s-au referit la construirea corectă a unei pagini de socializare, la protejarea datelor personale, la publicarea fotografiilor, la utilizarea localizării virtuale). De asemenea, elevii au relatat cazuri de cerșetorie, subliniind pericolul la care ne supunem atunci când încurajăm acest fenomen. În urma dialogului constructiv, elevii și-au construit mesajul antitrafic de persoane prin imagini, cuvinte, sloganuri. De aceste activități s-a ocupat prof. Adriana Marciuc – coordonator de proiecte și programe educative.

 

„Profitul tău îmi distruge copilăria!”

În contextul marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Băncescu” Adâncata au realizat activități care au subliniat principalele cauze ale traficului de persoane: lipsa educației, lipsa oportunităților profesionale, precum și situația financiară precară. Valorificând aceste informații, elevii claselor a III-a, a VII-a B și a VIII-a A au surprins în cadrul afișelor create mesaje cu impact privitoare la fenomenul traficului de persoane: „Profitul tău îmi distruge copilăria!”, „Afacerile se fac cu produse, nu cu oameni!”, „Naivitatea costă! Viața nu e de vânzare!”, „Ființele umane nu au preț!”, „Traficul de persoane nu este un mit, ci o realitate!”, „Fii un luptător pentru libertate!”. Activitățile au fost coordonate de prof. înv. primar Mihaela Muntianu, prof. Daniela Alucăi, prof. Gianina Trifan – coordonator de proiecte și programe educative.

 

Planșe, machete cu mesaje de prevenire a traficului de persoane

În cadrul săptămânii prevenirii traficului de persoane, conform https://educatiafnonf.wordpress.com/, elevii clasei a IX-a H, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, coordonați de prof. Petronela Vultur, au realizat machete prin care a fost scoas în evidență impactul asupra familiei atunci când au loc astfel de infracțiuni. Elevii au realizat planșe cu mesaje referitoare la efectele traficul de persoane asupra victimei și a celor apropiați, prezentări PowerPoint cu noțiuni legislative, un material video realizat de elevi prin care aceștia au încercat să se afle de ambele părți ale baricadei, pe post de victimă și de traficant, imitând o situație, care din păcate este prezentă și care neliniștește familiile celor implicați și societatea din care facem cu toții parte.

De asemenea, elevii clasei a IV-a SBS (Step by Step)de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni au realizat afișe, colaje, în sprijinul combaterii fenomenului de trafic de persoane, implicându-se în activ în activități preventive.

 

„Rupe lanțul traficului de persoane”

Inspectorul școlar prof. Tatiana Vîntur a completat că activități de prevenire și informare a elevilor și familiilor acestora s-au desfășurat și la Școala Gimnazială „Dr. Simion și Metzia Hij” Volovăț, clasa a VI-a A, coordonați de prof. Cristina Plamadă; şi la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, clasa a IX-a E.

Eleva Georgiana Oniceag, din clasa a IX-a C, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, a desfășurat activități în cadrul campaniei de informare „Săptămâna prevenirii traficului de persoane” desfășurată, în perioada 12-18 octombrie 2020, sub coordonarea Asociaţiei Institutul pentru Parteneriat Social, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava. Eleva a realizat un poster-colaj cu mesaje pentru colegii ei. Coordonator: profesor Narcisa Cătălina Poclitaru. Eleva Clipa Andreea, din clasa a X-a, de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, în cadrul săptămânii destinate campaniei de informare despre traficul de persoane și prevenirea acestui fenomen, a realizat un afiș al cărui mesaj a fost „Rupe lanțul traficului de persoane”, coordonator prof. Ancuța Ciubotariu.

 

Informare. Dezbateri. Desene

Elevii clasei a IX-a D de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava (cei care au participat fizic la oră, cât și cei care au urmărit materialele transmise în mediul online) au primit informații despre fenomenul sclaviei erei moderne-traficul de persoane, au luat parte la dezbateri pe această temă și au creat desene prin care au transmis mesajul lor referitor la lupta împotriva traficului de persoane – activitate ce a avut loc în cadrul orei de limba engleză, coordonată de profesoara Loredana Irimiciuc. Lucrarea elevei Cornelia Latiș, din clasa a XI-a, de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, „a surprins extrem de veridic chipul perfid, fără scrupule, al traficantului de ființe vii, prins fiind în mirajul banilor. Emoție, creativitate și mesaj puternic, toate acestea le-am găsit în această lucrare”. Coordonatorul activității a fost prof. Cami Ciurușniuc.

„Suntem oameni, NU obiecte” a fost concluzia la care au ajuns elevii clasei a IX-a G de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care au desfășurat o serie de activități cu scopul de a marca Ziua Europeana de Luptă împotriva Traficului de Persoane. Elevii au realizat postere, au lucrat pe grupe și au dezbătut studii de caz cu privire la lanțul sclaviei. Activitățile au fost coordonate de prof. Diana Sabău-Lupașc și prof. Marius Daniel Baeșu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activități educative în școlile sucevene, în săptămâna prevenirii traficului de persoane.
 Vizualizări articol: 1121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activități educative în școlile sucevene, în săptămâna prevenirii traficului de persoane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Clătite de post cu apă minerală Se prăjesc puțin mai greu prin comparație cu clătitele clasice, dar au avantajul că nu devin deloc gumoase a doua zi. Sunt fragede și atât de gustoase încât nu își dă seama nimeni că sunt fără ouă. Din cantitățile de mai jos... Citeşte