Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2020 - Anul XXV, nr. 244 (7549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Extravaganță legislativă

O educatoare sau învățătoare nu poate fi angajată ca bonă fără un curs de calificare de 360 de ore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Familiile din municipiul Suceava care s-ar încadra, din punct de vedere financiar, în categoria celor care pot primi suma acordată de stat pentru plata unei bone care să stea cu copiii cât timp sunt părinţii la muncă în realitate nu pot face acest lucru. Și asta din cauză că Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, adoptată de Parlamentul României în luna martie a acestui an, prevede în mod expres că pot fi angajate doar acele persoane care au titlul oficial de calificare a bonelor, care înseamnă certificatul obținut în urma unui curs autorizat de formare profesională a adulților, care însumează 360 de ore.

Interesul pentru angajarea de bone cu sprijin de la stat există în Suceava, lucru confirmat de directorul Direcției Sociale din Primăria Suceava, Narcisa Marchitan, care a declarat că au fost multe persoane care s-au interesat telefonic de condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această facilitate. „Noi, primăria și consiliul local, nu avem posibilitatea de a simplifica metodologia de angajare deoarece condițiile sunt impuse de lege. Or legea prevede calificarea ca bonă conform codului CAEN”, a precizat Narcisa Marchitan.

 

Prima promoție de bone la Suceava ar putea fi cel mai devreme peste 5-6 luni

Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Simona Sofronie, a declarat că la acest moment în județul Suceava nu este nimeni autorizat pentru a asigura un astfel de curs. Ea a spus că o instituție parteneră a AJOFM Suceava, Centrul Regional de Formare Profesională Cluj, a demarat procedurile de autorizare, ceea ce însemnă că în baza parteneriatului existent vor putea fi efectuate cursuri și la Suceava. Teoretic, prima promoție de bone ar absolvi cursul cel mai devreme peste 5-6 luni. În cazul în care cursurile de babysitter se vor desfășura la Suceava, cea mai mare problemă ar fi identificarea unei grădinițe pentru derularea orelor de practică. Simona Sofronie a precizat că practica este obligatorie într-o unitate de învățământ de stat sau privată, iar în actualul context sanitar acest lucru este destul de dificil.

Ea a mai spus că necesitatea unui astfel de curs este clară și AJOFM are intenția de a-l organiza, asta cu atât mai mult cu cât, în perioada aprilie-septembrie, la AJOFM Suceava au fost înregistrate 530 de cereri, pentru 1.024 de persoane, pentru plata zilelor libere (cu 75% din salariu) acordate de angajator părinților, în vederea supravegherii copiilor cu vârsta de până la 12 ani, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Din 530 de cereri au fost plătite deja 442.

Având în vedere că există cadre didactice pensionare cu zeci de ani de experiență pedagogică, dar și studente care ar dori să-și suplimentează veniturile lucrând ca babysitter, am întrebat-o pe Narcisa Marchitan, directorul Direcției Sociale din Primăria Suceava, dacă acestea se pot încadra ca bone calificate. Răspunsul primit a fost că legea nu permite echivalarea calificării. Conform Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, aceasta oferă „servicii de îngrijire și supraveghere a copilului - servicii instructiv-educative prin care se asigură îngrijirea, creșterea, protecția, educația și învățarea copilului, folosind metode variate și alternative de educare și asistare a copilului”. Tot în Legea nr. 167/2014 se stabilește că în desfășurarea activității, bona îndeplinește cel puțin următoarele atribuții: îngrijirea și supravegherea copilului; hrănirea copilului; acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului; informarea reprezentantului legal al copilului cu privire la evoluția acestuia, precum și informarea de urgență a angajatorului referitor la apariția unor situații deosebite cu privire la copil; însoțirea copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive și școlare proprii vârstei sau sprijinirea acestuia pentru desfășurarea unor asemenea activități, precum și realizarea de activități de educare și dezvoltare a deprinderilor de viață independentă; alte atribuții convenite prin contract.

La adoptarea legii privind acordarea sprijinului financiar pentru angajarea unei bone, legiuitorul a considerat că la un curs de 360 de ore, adică de circa 3 luni, o persoană poate dobândi cunoștințele necesare pentru exercitarea acestor atribuții, dar un cadru didactic pensionar, o studentă în anul II sau III la științele educației sau asistență socială sau o absolventă a unui liceu pedagogic nu ar fi suficient de calificate.

 

Banii sunt, dar nu pot fi dați

Fondul pentru acordarea sprijinului financiar pentru angajarea de bone, alocat de Consiliul Local Suceava, este de 200.000 de lei. Din motivele arătate anterior, până acum nu a putut fi acordat nici un leu.

Conform legii, pot beneficia de acest ajutor financiar persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 de lei pe membru de familie.

Banii se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de veniturile nete lunare pe membru de familie:

• 710 lei pentru cei cu venituri până în 2.100 lei;

• 550 lei pentru cei cu venituri între 2.101-2.500 lei;

• 390 lei pentru cei cu venituri între 2.501-3.000 lei;

• 250 lei pentru cei cu venituri între 3.001- 3.500 lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar. Metodologia de acordare a ajutorului financiar pentru plata serviciilor prestate de bonele copiilor preșcolari este publicată și pe site-ul Primăriei Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O educatoare sau învățătoare nu poate fi angajată ca bonă fără un curs de calificare de 360 de ore.
 Vizualizări articol: 2177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O educatoare sau învățătoare nu poate fi angajată ca bonă fără un curs de calificare de 360 de ore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei