De câteva zile, pe o parcelă de teren din imediata apropiere a parcului Șipote a apărut o tăblie cu un anunț care a stârnit fel de fel de reacții.
Concret, scopul acestuia este de a informa populația despre intenția de elaborare a documentațiilor urbanistice necesare, în vederea construirii unei clinici multidisciplinare (policlinică), pe un teren proprietate privată în suprafață de 476 mp, identic cu parcela cadastrală notată cu numărul 34278.
Mai exact, construcția, în forma actuală, propusă de proiectant, ar avea demisol, parter, mezanin și patru etaje – adică la înălțimea blocului din imediata apropiere, ar ocupa 60% din terenul menționat, diferența urmând să fie spații verzi – aproximativ 20%, iar circa 20% drumuri și amenajări de acces.
Practic, clădirea care ar apărea chiar vizavi de blocul Union, singurul bloc turn din Centru, ar fi dezvoltată mai mult pe verticală, amprenta la sol fiind destul de restrânsă, chiar dacă legea permite și un grad de ocupare mai mare.
Proprietarii terenului pe care ar urma să fie construită clinica multidisciplinară sunt Lăcrămioara Săvescu și Constantin Săvescu, iar firma care intenționează să facă investiția, prin accesarea de fonduri europene, este DUO STIL SRL.
Conform planurilor realizate de proiectant, Arhitectura Grafică Design SRL, expuse spre consultare și pe site-ul Primăriei Suceava, accesul la clinică se va face din strada principală, Ana Ipătescu, prin crearea a două străpungeri în trotuarul actual – una de intrare și alta de ieșire.
În fața clinicii ar urma să fie amenajate patru spații de parcare, pentru ambulanțe și mașinile care vin și lasă pacienții, după care trebuie să plece mai departe.
Soluția propusă de proiectant pentru lipsa spațiilor de parcare este de utilizare a locurilor de parcare din parcarea subterană, publică, din imediata apropiere, care rar este utilizată la mai mult de 50% din capacitate, prin încheierea unui număr necesar de abonamente anuale.
Ridicarea unei construcții noi, care în cel mai bun caz este primită cu reticență, în special de către cei din zonă, stârnește în acest caz reacții negative în special din cauza percepției publice, că acel teren ar fi fost domeniu public și parte a parcului Șipote, iar astfel s-ar “știrbi” spațiul verde.
Cert este că după faza de consultare publică, observațiile și propunerile transmise de cetățeni la Compartimentul strategii urbane și gestionare documentații de urbanism - cam. 38, tel. 0230.212696, int. 142, sau pe e-mail: urbanism@primariasv.ro, vor fi analizate în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, în vederea stabilirii cerințelor de elaborare/eliberării avizului de oportunitate.