Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și Școala Gimnazială „Al. Ioan Cuza” Fălticeni au solicitat și au primit aprobarea pentru ca în următoarele două săptămâni să funcționeze în scenariul roșu, după depistarea mai multor cazuri de infectare cu SARS-CoV2.
De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, luni, modificarea scenariilor de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din comunele Fundu Moldovei și Todirești – unități de învățământ cu personalitate juridică și structurile arondate acestora. Astfel, Școala Gimnazială „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei și Școala Gimnazială Todirești trec pe scenariul roșu, cu activitate școlară exclusiv online, din cauza creșterii peste 3 la mia de locuitori a incidenței cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, în cele două comune, conform unui comunicat remis de Prefectura Suceava.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că la Colegiul de Artă luni au fost confirmați pozitivi trei elevi, dintre care doi provin de la Fundația FARA. La Colegiul de Artă, conform CJSU, sunt 9 cazuri pozitive.
La școala din Fălticeni menționată sunt patru profesori, inclusiv directorul instituției. Unul dintre profesori a fost depistat pozitiv săptămâna trecută, iar trei acum. Una dintre profesoarele infectate predă și la Școala „Ion Irimescu” Fălticeni.
Directoarea Școlii Gimnaziale „Al. Ioan Cuza” Fălticeni, Daniela Ilincăi, a declarat că trei dintre profesorii confirmați pozitiv la COVID-19 sunt navetiști și este posibil să fi luat virusul dintr-un mijloc de transport. „Încă de săptămâna trecută, de miercuri, am solicitat și ni s-a aprobat trecerea la scenariul roșu, învățământ doar online. Noi avem în școală 530 de elevi”, ne-a spus șefa instituției de învățământ din Fălticeni. Toți cei patru profesori sunt în izolare la domiciliu și se simt relativ bine.
La Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, cei 978 de elevi vor trece, începând de marți, 13 octombrie, la învățământ exclusiv online. Directoarea Colegiului de Artă, prof. Alexandra Bejinaru, ne-a spus că cinci elevi recent depistați pozitivi sunt din clase diferite. În afară de cei doi elevi de la Fundația FARA, ceilalți trei elevi s-au infectat cu SARS-CoV-2 din familie, după ce unul sau ambii părinți au fost depistați pozitiv la Covid-19. „Nici un elev nu s-a infectat din școală. Și cadrele didactice au în familie persoane bolnave de Covid. Astfel, și-au făcut testul și au ieșit și ele pozitivi. Încă nu știm cât timp o să avem scenariul roșu. Deocamdată, am anunțat elevii că de marți vor face învățământ online”, a completat directoarea Alexandra Bejinaru.
Purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, a spus că au mai fost depistați pozitivi patru elevi de la Liceul Sportiv Suceava, dintre care trei sunt de la FARA, o elevă de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, sora uneia dintre elevele pozitive de la Colegiul de Artă, un elev de la Școala Specială din Burdujeni, un elev de la Colegiul Alimentar, ambii de la Fundația FARA, și o elevă de la Colegiul Militar Câmpulung Moldovenesc. În afara elevei de la Colegiul Militar, toți copiii sunt simptomatici, potrivit purtătorului de cuvânt al DSP. Eleva de la Militar este asimptomatică, fiind depistată la testarea periodică practicată de liceu. În total, de la FARA sunt confirmați pozitivi 12 elevi.
În rândul personalului nedidactic, au fost depistați pozitivi o contabilă de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, secretara de la Școala Gimnazială Grănicești și un șofer de la Școala Specială Profesională Câmpulung Moldovenesc.
De la începerea școlii până acum, au fost identificați pozitivi 30 de școlari și preșcolari, 74 de cadre didactice, 15 persoane din rândul personalului nedidactic și 10 studenți, dintre care 5 la USV și 5 la alte universități din țară.
La acest moment, 27 de structuri școlare din județul Suceava funcționează pe scenariul roșu.