Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au finalizat și trimis în instanță un dosar de contrabandă de mari dimensiuni, în care sunt trimiși în judecată nu mai puțin de 24 de suceveni. Este vorba de trei grupări care au făcut tranzacții cu țigări trecute peste fășia verde de ucraineni, preluate de suceveni, transportate și vândute mai departe. În cazul principalilor inculpați, este vorba de zeci de mii de pachete de țigări traficate de fiecare. Cei mai mulți dintre cei trimiși în judecată vor fi judecați atât pentru contrabandă, cât și pentru constituire de grup infracțional organizat. Datele anchetatorilor încep cu fapte din primăvara anului 2017, iar pe parcursul monitorizării și cercetărilor au fost realizate multiple capturi de țigări, în trafic, de la inculpați trimiși acum în judecată.
Principala grupare vizată de DIICOT
Conform anchetei procurorilor DIICOT, Ionuț-Vasilică Grămadă, în vârstă de 31 de ani, din comuna Moldova-Sulița, a constituit un grup infracțional organizat, începând cu martie 2017, specializat în contrabandă, împreună cu Vasile-Lucian Michitin, de 36 de ani, din Moldova Sulița, și de Vasile Bodnar, de 33 de ani, din Izvoarele Sucevei, la care, în aceeași lună, a aderat și Liviu Racz, în vârstă de 45 de ani, din Vatra Dornei, grupul fiind sprijinit și de către Gavril Savin Coșman și Silvestru Orest Rusan, de 35 de ani, din Moldova Sulița.
Referitor la cei care au constituit grupul, Ionuț-Vasile Grămadă este acuzat că ar fi efectuat multiple acte materiale de contrabandă, preluând, transportând și vânzând 66.954 de pachete de țigarete, din care pe parcursul monitorizării s-au făcut două capturi.
Un alt lider, Vasile Luchian Michitin, este pus sub acuzare pentru traficarea a 45.629 pachete, din care s-au făcut trei capturi.
Vasile Bodnar, considerat și el între inițiatorii grupării, este acuzat de traficarea a aproape 25.000 de pachete de țigări.
Furnizorii ucraineni, cheia afacerii
Un alt grup, se arată în rechizitoriul DIICOT, l-a avut în prim-plan pe Filaret Piseriuc, în vârstă de 30 de ani, din Izvoarele Sucevei, care, începând cu iunie 2017, ar fi constituit un alt grup infracțional, prin introducerea în România, peste frontiera verde cu Ucraina, pe la Izvoarele Sucevei, a unor cantități de țigări împreună cu doi ucraineni și cu Vasile Voloșeniuc, în vârstă de 37 de ani, din satul Bobeica – Izvoarele Sucevei, zis „Friț”.
Rolul liderului, Piseriuc, era acela de a stabili cu furnizorii ucraineni momentele și detaliile introducerii de țigări, precum și stabilirea contactelor cu diverși beneficiari. Acesta este acuzat de traficul a 19.900 de pachete de țigarete.
Un al treilea grup s-ar fi constituit în jurul lui Radu Popiuc, din Bobeica – Izvoarele Sucevei, în vârstă de 43 de ani, care ar fi constituit grupul împreună cu fratele Alin Popiuc, în vârstă de 31 de ani, și cu doi ucraineni. Procurorii arată că Radu Popiuc și-a asumat rolul de lider prin stabilirea momentelor de trecere, precum și stabilind contactelor cu clienții care cumpărau țigări. În cazul său sunt date referitoare la traficul a 25.000 de pachete.
Transportatorii de țigări au ajuns și ei în boxa acuzaților
În afara membrilor celor trei grupări amintite mai sus, restul inculpaților sunt acuzați că au făcut transporturi de țigări pentru lideri. De altfel, majoritatea acestora au și fost prinși în trafic de polițiști, cu transporturi de țigări.
De exemplu, Cătălin Drebetica, în vârstă de 24 de ani, din Bobeica – Izvoarele Sucevei, a fost oprit și depistat în trafic cu transporturi de țigări, traseul fiindu-i asigurat de inculpatul Radu Popiuc.
La fel și Cristinel Bobeiciuc, în vârstă de 48 de ani, din Moldova Sulița, care asigura traseul primului grup (Michitin-Grămad-Bodnar) și făcea transporturi, fiind și el depistat în trafic.
Sume mari de bani, țigări și mașini, ridicate de la membrii grupării
Structurile de combatere a crimei organizate au acționat în acest caz în decembrie 2017. Au fost organizate atunci 33 de percheziții, 13 dintre inculpați fiind reținuți atunci 24 de ore și apoi plasați sub control judiciar.
În timpul perchezițiilor s-au ridicate sumele de 220.000 de lei, 6.650 de euro, 700 de dolari, peste 150.000 de ţigarete de contrabandă, 100 de telefoane mobile, 25 de cartele telefonice, 10 autoturisme, 484 de cutii cu petarde, 10 staţii emisie - recepţie, 5 laptopuri, stick-uri, carduri bancare și pentru stocarea datelor, tablete, echipament video, o armă de vânătoare, un pistol cu aer comprimat şi o cutie cu alice, cartuşe pentru armele de vânătoare, capcane de vânat și documente.
Cei mai mulţi inculpaţi din dosar au fost puși sub acuzare pentru infracţiunile de contrabandă și constituire de grup infracţional organizat, în timp ce o parte doar pentru contrabandă.
Dosarul în care vor fi judecați cei 24 de inculpați a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava. Toți cei 24 de inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.