Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 3 oct 2020 - Anul XXV, nr. 233 (7538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință judecători londonezi

Suceveanul Huiduma, condamnat ca lider al grupării care a furat cărți rare și foarte valoroase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cele mai mediatizate dosare de furt din Regatul Unit, cu privire la gruparea de români care a furat cărți rare, considerate de o valoare inestimabilă pentru omenire, a fost soluționat de judecători cu o primă sentință, joi, 1 octombrie.

Conform Adevărul, care citează presa londoneză, Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, din Mihoveni, judecat ca lider al grupării, a primit 5 ani și 9 luni de închisoare. Pedeapsa nu pare foarte mare. De altfel, 7 din cei 12 inculpați ar fi primit pedepse totale care însumează 23 de ani de închisoare. Pedeapsa încasată de sucevean este cea mai mare dintre ele.

Gavril Popinciuc, alias Cristi Huiduma, a fost ridicat de la domiciliu în luna octombrie a anului trecut, de o grupă de luptători de la Serviciul de Acțiuni Speciale Suceava. El a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Ulterior, el a fost extrădat la cererea autorităților autoritățile judiciare engleze.

În mandatul emis de britanici, şi transmis procurorilor suceveni, se arată că suceveanul ar fi fost membru principal al unei grupări care a dat mari bătăi de cap autorităţilor din Regatul Unit. Este vorba de gruparea care a furat cărţi rare, estimate la o valoare de 2 milioane de lire sterline, la comanda unui colecţionar de pe piaţa neagră.

După cum s-a mai scris în presa din România, cărţile au fost furate în timp ce erau în tranzit într-un depozit din apropiere de aeroportul londonez Heathrow.

Hoţii au reuşit să evite alarmele, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului de cărţi, înalt de aproximativ 15 metri, au tăiat partea de sticlă a acoperişului şi au pătruns în interior, coborând pe frânghii.

Presa din Marea Britanie şi apoi cea din România scriau despre faptul că doi români au fost reţinuţi de poliţia britanică şi sunt audiaţi în cel mai mare caz de furt de manuscrise şi cărţi rare din ultima perioadă. Un personaj misterios, cunoscut sub numele de "Astronomul", ar fi fost cel care a comandat lovitura. El i-a angajat pe români, iar modul în care aceştia au reuşit să fure cărţi în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro poate fi oricând scenariu de film.

Spargerea a fost dată pe 29 iunie 2017. Atunci, hoţii au furat peste 150 de cărţi rare dintr-un depozit aflat lângă aeroportul londonez Heathrow. Presa britanică a comparat modul de acţiune cu cel din seria de filme "Misiune imposibilă". După cum am amintit, hoţii au reuşit să evite alarmele de înaltă securitate, s-au căţărat pe unul dintre zidurile depozitului, înalt de aproximativ 15 metri, şi au tăiat partea de sticlă a acoperişului pentru a pătrunde în depozit. De acolo au coborât în rapel.

După doi ani de anchete, poliţişti din Anglia, România şi Italia au reuşit să reţină mai mulţi suspecţi, toți români.

Mai recent, luna trecută, în urma unei acțiuni DIICOT, urmare a datelor transmise de autoritățile londoneze, cărțile au fost găsite în subsolul unei case din Neamț.

Printre cărțile furate sunt opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya. Toate cărțile au fost recuperate, în urma unei evaluări urmând a se stabili dacă au fost afectate de depozitarea improprie.  
Gavril Popinciuc  şi Cristian Ungureanu sunt considerați „creierii” grupării, cei care au planificat spargerile prin tăierea acoperişurilor şi a laminatoarelor din depozitele din Marea Britanie. Se pare că suceveanul avea rol de supraveghetor și coordonator al bandei, fără a fi participat efectiv la furturi, în timp ce Ungureanu era prezent la locul spargerilor, cu rol de coordonator al acțiunilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Huiduma, condamnat ca lider al grupării care a furat cărți rare și foarte valoroase.
 Vizualizări articol: 2918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Suceveanul Huiduma, condamnat ca lider al grupării care a furat cărți rare și foarte valoroase5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei