Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 oct 2020 - Anul XXV, nr. 232 (7537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Lucrări la final

Coroana imperială va fi remontată pe fațada Muzeului ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc își dezbracă hainele ponosite și va oferi vizitatorilor o imagine modernă. Totul a fost posibil ca urmare a amplelor lucrări de reabilitare, care au vizat atât clădirea propriu-zisă, cât și curtea interioară, dar și gardul împrejmuitor. Deși volumul de muncă a fost unul foarte mare, firma care execută lucrările, General Construct, a reușit în numai un an de zile să finalizeze totul, iar beneficiarul, Primăria Câmpulung Moldovenesc, va putea prelua investiția în următoarele două săptămâni. Valoarea investiției este de 8.925.989 de lei, iar cea mai mare sumă provine din fonduri europene.

 

Diana Țugui, manager de proiect din partea General Construct, a precizat că lucrările se puteau finaliza chiar mai rapid, dar din cauza pandemiei activitatea a fost sistată timp de mai bine de o lună.

”Clădirea era într-o stare precară, iar lucrările de reabilitare şi modernizare erau absolut necesare. Principalele probleme au fost cauzate de umiditate, ceea ce a favorizat apariţia igrasiei la nivelul zidurilor. De asemenea, erau probleme și cu ventilația, unele ferestre fiind efectiv blocate. În conformitate cu proiectul, am reușit să creăm condiţii pentru desfăşurarea activităţii expoziţionale în conformitate cu standardele de calitate internaţionale, aici fiind vorba inclusiv de microclimat de mediu și condiții de securitate”, a arătat Diana Țugui.

Reprezentantul constructorului a mai spus că în timpul lucrărilor de reabilitare a fost descoperit și un obiect uitat, dar care are o valoare simbolică importantă pentru istoricul acestei clădiri.

”Coroana imperială care a fost amplasată la început pe fațada superioară a clădirii a fost descoperită aproape intactă. Prezenta unele probleme, dar colegii mei au realizat lucrări de curățare, consolidare și hidrofobizare și urmează să o amplaseze la locul ei, adică în vârful stemei. Este realizată din piatră sculptată cu mai multe detalii și amintește de faptul că această clădire a fost ridicată în perioada în care Câmpulung Moldovenesc se afla sub administrare austriacă”, a mai menționat Diana Țugui.

 

Ce s-a amenajat cu ocazia lucrărilor de reabilitare

Prin modernizările actuale, la parterul clădirii și la etaj au fost amenajate spații de expoziție temporară și permanentă. Aceste spații vor fi încălzite, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum.

La mansardă a fost creat un spaţiu multifuncţional pentru activităţi cultural-educative, care va avea dotări IT, respectiv tablă interactivă cu touch screen, videoproiectoare, sistem audio pentru conferinţe și festivităţi. La demisolul clădirii au fost prevăzute spaţii pentru conservare şi carantină, încăperi ce vor fi mobilate astfel încât să asigure desfăşurarea activităţilor de conservare şi carantină, cu dulapuri, mese de lucru cu blat metalic, etuve, lăzi frigorifice, aspirator pentru pulberi abraziv, şi un spaţiu pentru centrala termică. Cu ocazia lucrărilor care se apropie de finalizare s-a suplimentat numărul grupurilor sanitare de la parter şi etaj, iar în zona parterului a fost amenajat un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități.

Tot cu ocazia acestei reabilitări s-au montat platformele lift, care vor facilita accesul la toate spaţiile muzeale al persoanelor imobilizate în scaunul cu rotile.

Mai trebuie amintit că lemnul folosit la aceste lucrări a fost sortat şi prelucrat inclusiv manual prin cioplire, tăiere-debitare, rindeluire.

Ultimele lucrări de renovare a clădirii au fost realizate în 1981, când s-a făcut o retencuire a fațadei.

 

Clădirea a fost construită acum 120 de ani

Clădirea care acum găzduiește Muzeul ”Arta Lemnului” a fost construită în 1900. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificări, iar în urma cutremurelor a fost afectată serios. Deschiderea oficială a Muzeului a avut loc la 1 iunie 1936, iar primul director a fost Constantin Brăescu, profesor la Şcoala de Arte şi Meserii. Printre exponatele găzduite în cele trei săli de clasă se regăseau multe dintre bunurile salvate din colecţia Ion Ştefureac, respectiv furci de tors, lăzi de zestre, păscărițe, arme vechi, numismatică, piese de port, icoane. După 1944 colecţia muzeală a fost mutată din clădirea şcolii, pentru ca în anul 1967 patrimoniul muzeului să fie adăpostit în clădirea disponibilizată în acest scop, a fostei Primării şi apoi Prefecturi, construită în anul 1904. Înfiinţat ca Muzeu de etnografie şi ştiinţele naturii, Muzeul „Arta Lemnului" a fost reprofilat în 1967 ca Muzeu al Lemnului. Aceasta este unic în ţară prin denumire şi printre puţinele din Europa, ca tematică şi pentru valoarea exponatelor. Acesta deţine un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 piese din lemn şi are la bază colecţiile etnografice alcătuite de Ion Ştefureac şi Constantin Brăescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coroana imperială va fi remontată pe fațada Muzeului ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 2602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Coroana imperială va fi remontată pe fațada Muzeului ”Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei